NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Chocolate crinkles - popękane ciasteczka czekoladowe
Chocolate crinkles - popękane ciasteczka czekoladowe
Przepis Chocolate crinkles - popękane ciasteczka czekoladowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.1.2022

Chocolate crinkles - popękane ciasteczka czekoladowe

Crinkles charakteryzuje popękana tekstura, która je ozdabia i powoduje, że masa czekoladowa kontrastuje z polewą z cukru pudru. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa crinkles, czyli pogniecione lub popękane. Te ciasteczka o intensywnie czekoladowym smaku zwykle przygotowuje się w Europie w okresie Wielkanocy. Ciężko jest jednak dokładnie poznać ich prawdziwą historię ponieważ pomiędzy Niemcami a Belgią od dawna trwa spór o tradycyjny przepis na nie. Polubisz nie tylko to, że są mało wymagające jeśli chodzi o przygotowanie ale również to, że można je robić również o innym smaku.

45 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
225 g
gorzkiej czekolady
60 g
masła
2 szt.
jajek
100 g
cukru
225 g
mąki
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. 
  2. Dodaj ostygniętą czekoladę, ekstrakt waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.  Ciasto odstaw do lodówki na około pół godziny.
  3. Z ciasta uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w cukrze a następnie w cukrze pudrze.
  4. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C przez około 10 minut. Powinny być na wierzchu popękane a w środku wilgotne.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz