Chlebek dyniowy z nadzieniem twarogowym

Przepis Chlebek dyniowy z nadzieniem twarogowym

Dodał: NajKasia, 3.4.2022

Kategorie: Desery, Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proponuję Wam przepis na ten słodki chlebek z dyni Hokkaido. Nie bój się dyni w ciastach. Spróbuj to upiec zamiast chlebka bananowego, na pewno będzie to przyjemna zmiana. Ten chlebek jest doskonały pod względem smaku, bardzo puszysty a twaróg w środku jest przyjemnym zaskoczeniem. Możesz go podawać z dżemem lub masłem orzechowym, ale doskonały jest również sam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.4.2022

Kategorie: Desery, Zdrowe przepisy

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

300 gpuree z dyni Hokkaido
2 sztukijajek
50 gmiodu
1 sztukajabłko
100 gmąki owsianej
30 gbiałka waniliowego (możesz pominąć, ewentualnie dosłodzić)
50 mloleju
100 mlmleka
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
1 łyżeczkasody spożywczej
30 gposiekanych orzeszków (ja dałam migdały, orzeszki nerkowca i orzeszki laskowe)
1 łyżeczkamieszanki przypraw (cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir, przyprawa do piernika)

Nadzienie twarogowe

150 gdelikatnego twarogu
15 gbiałka waniliowego (lub słodzika)
1 łyżeczkasoku z cytryny
1 łyżkabudyniu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka zmiksuj z miodem. Dodaj olej, mleko, puree dyniowe, odciśnięte jabłko starte na tarce na dużych oczkach i ponownie zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami.
  2. Białka ubij na sztywna piankę, którą wymieszaj z ciastem. Na koniec wymieszaj posiekane orzechy.
  3. Do formy na chlebek (wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) włóż połowę ciasta. Na ciasto nałóż nadzienie przygotowane poprzez wymieszanie wszystkich składników. Na nadzienie daj drugą połowę ciasta. Tak przygotowany chlebek piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 50 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj