NajPrzepis.pl Desery Chlebek dyniowy z nadzieniem twarogowym
Chlebek dyniowy z nadzieniem twarogowym
Przepis Chlebek dyniowy z nadzieniem twarogowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.4.2022

Chlebek dyniowy z nadzieniem twarogowym

Proponuję Wam przepis na ten słodki chlebek z dyni Hokkaido. Nie bój się dyni w ciastach. Spróbuj to upiec zamiast chlebka bananowego, na pewno będzie to przyjemna zmiana. Ten chlebek jest doskonały pod względem smaku, bardzo puszysty a twaróg w środku jest przyjemnym zaskoczeniem. Możesz go podawać z dżemem lub masłem orzechowym, ale doskonały jest również sam.

20 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

300 g
puree z dyni Hokkaido
2 sztuki
jajek
50 g
miodu
1 sztuka
jabłko
100 g
mąki owsianej
30 g
białka waniliowego (możesz pominąć, ewentualnie dosłodzić)
50 ml
oleju
100 ml
mleka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody spożywczej
30 g
posiekanych orzeszków (ja dałam migdały, orzeszki nerkowca i orzeszki laskowe)
1 łyżeczka
mieszanki przypraw (cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir, przyprawa do piernika)

Nadzienie twarogowe

150 g
delikatnego twarogu
15 g
białka waniliowego (lub słodzika)
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżka
budyniu waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z miodem. Dodaj olej, mleko, puree dyniowe, odciśnięte jabłko starte na tarce na dużych oczkach i ponownie zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami.
  2. Białka ubij na sztywna piankę, którą wymieszaj z ciastem. Na koniec wymieszaj posiekane orzechy.
  3. Do formy na chlebek (wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) włóż połowę ciasta. Na ciasto nałóż nadzienie przygotowane poprzez wymieszanie wszystkich składników. Na nadzienie daj drugą połowę ciasta. Tak przygotowany chlebek piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 50 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz