Chleb ziemniaczany dla leniwych

Przepis Chleb ziemniaczany dla leniwych

Dodał: NajKasia, 4.10.2021

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pod względem smaku jest doskonały. Rzadko piekę jakieś pieczywo, zwykle wolę je kupić niż przygotowywać rogaliki albo bułeczki. Ale chyba powinnam się poprawić, bo naprawdę warto było go zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.10.2021

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kgmąki
1 kostkadrożdży
według potrzebletnia woda
2 szt. średnio dużychugotowanych ziemniaków
3 łyżeczkisoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski wsyp przesianą mąkę, na środku zrób dołek i wlej trochę letniej wody, do której dodaj rozdrobnione drożdże. Pozostaw na trochę aby powstał zaczyn.
  2. Następnie dodaj starte ziemniaki, sól i dolewając stopniowo wodę wyrób jednolite ciasto, które odłóż do miski. Pozostaw do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze. Wody dolewaj tyle, aby ciasto nie było zbyt twarde ale też aby nie było zbyt rzadkie. Nie da się dokładnie powiedzieć ile wody będziesz potrzebować, bo zależy to od jakości mąki, nie od jakości ziemniaków.
  3. Gdy widzisz, że ciasto podwoiło objętość przełóż je na stolnicę gdzie uformuj z ciasta ładny bochenek, który przełóż do formy i tam pozostaw go aby jeszcze trochę wyrósł. Formę wysmaruj tłuszczem.
  4. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiekaj przez około 40 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj