NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Chleb ziemniaczany dla leniwych
Chleb ziemniaczany dla leniwych
Przepis Chleb ziemniaczany dla leniwych
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.10.2021

Chleb ziemniaczany dla leniwych

Pod względem smaku jest doskonały. Rzadko piekę jakieś pieczywo, zwykle wolę je kupić niż przygotowywać rogaliki albo bułeczki. Ale chyba powinnam się poprawić, bo naprawdę warto było go zrobić.

120 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
mąki
1 kostka
drożdży
według potrzeb
letnia woda
2 szt. średnio dużych
ugotowanych ziemniaków
3 łyżeczki
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski wsyp przesianą mąkę, na środku zrób dołek i wlej trochę letniej wody, do której dodaj rozdrobnione drożdże. Pozostaw na trochę aby powstał zaczyn.
  2. Następnie dodaj starte ziemniaki, sól i dolewając stopniowo wodę wyrób jednolite ciasto, które odłóż do miski. Pozostaw do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze. Wody dolewaj tyle, aby ciasto nie było zbyt twarde ale też aby nie było zbyt rzadkie. Nie da się dokładnie powiedzieć ile wody będziesz potrzebować, bo zależy to od jakości mąki, nie od jakości ziemniaków.
  3. Gdy widzisz, że ciasto podwoiło objętość przełóż je na stolnicę gdzie uformuj z ciasta ładny bochenek, który przełóż do formy i tam pozostaw go aby jeszcze trochę wyrósł. Formę wysmaruj tłuszczem.
  4. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiekaj przez około 40 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz