NajPrzepis.pl Chleb z proporcją składników z kubka, prawie bez pracy
Chleb z proporcją składników z kubka, prawie bez pracy
Przepis Chleb z proporcją składników z kubka, prawie bez pracy

Kocham przepisy z ilością składników w kubku. Nie potrzebuję wagi ani żadnej miarki. Wystarczy tylko jeden klasyczny kubek o pojemności 250 ml. Wczoraj upiekłam ten doskonały chleb, który prawie nie wymaga pracy. Wystarczy wymieszać składniki, pozostawić je w naczyniu żaroodpornym i na drugi dzień (licząc od wieczora do rana) upiecz chleb.

NajKasia    ·   27.3.2021

Chleb z proporcją składników z kubka, prawie bez pracy

Kocham przepisy z ilością składników w kubku. Nie potrzebuję wagi ani żadnej miarki. Wystarczy tylko jeden klasyczny kubek o pojemności 250 ml. Wczoraj upiekłam ten doskonały chleb, który prawie nie wymaga pracy. Wystarczy wymieszać składniki, pozostawić je w naczyniu żaroodpornym i na drugi dzień (licząc od wieczora do rana) upiecz chleb.

15 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek = 250 ml
3 kubki
mąki
1,5 kubka
letniej wody
1/2 łyżeczki
suszonych drożdży
1 łyżeczka
soli
nasionka słonecznika
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj wodę i zakryj folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto pozostaw od wieczora do rana (12 godzin).
  2. Rano wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj z niego bochenek. Odłóż dopóki nie zagrzejesz piekarnika ze szklanym naczyniem żaroodpornym. Ogrzej piekarnik do 250 stopni.
  3. Gdy piekarnik i naczynie żaroodporne są nagrzane, przełóż chlebek do gorącego naczynia, zakryj przykrywką i piecz przez około pół godziny. Po pół godzinie zmniejsz tempera do 180 stopni i dopiecz (około 15 minut).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz