NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake z wafelkami góralki
Cheesecake z wafelkami góralki
Przepis Cheesecake z wafelkami góralki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Góralki to jeden z popularnych i lubianych wafelków. Zdecydowałam się przygotować cheesecake o smaku tych słodkości. Zawiera czekoladę, masło orzechowe, orzeszki i same wafelki góralki, więc ich miłośnicy z pewnością będą zadowoleni.

NajKasia    ·   23.2.2022

Cheesecake z wafelkami góralki

Góralki to jeden z popularnych i lubianych wafelków. Zdecydowałam się przygotować cheesecake o smaku tych słodkości. Zawiera czekoladę, masło orzechowe, orzeszki i same wafelki góralki, więc ich miłośnicy z pewnością będą zadowoleni.

30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Herbatnikowy spód

130g
czekoladowych herbatników
1szt.
wafelek góralki
80g
masła

Krem

500g
delikatnego twarogu
200g
serka śmietankowego np. philadelphia
200g
kwaśnej śmietany
2szt.
jajka
4szt.
wafelek góralki
25g
masła orzechowego
25g
niesolonych orzeszków ziemnych
2łyżki
mąki
50g
cukru pudru
50g
gorzkiej czekolady
50g
mlecznej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. W blenderze zmiksuj herbatniki razem z wafelkiem góralki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i ponownie zmiksuj. Mieszankę wsyp do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dno). Równomiernie ją rozłóż na spodzie formy. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 8-10 minut.
  2. Twaróg, serek śmietankowy i kwaśną śmietanę zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jajka.
  3. Rozpuść czekolady. Nie gorące wymieszaj z kremem razem z masłem orzechowym. Wymieszaj również mąkę i cukier puder.
  4. Na koniec zmiksuj wafelki góralki i orzeszki ziemne i wymieszaj to z kremem.
  5. Przygotowany krem wlej na spód z herbatników i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 155 stopni przez około 45 minut. Podczas pieczenia na spód piekarnika daj blaszkę z wodą.
  6. Po dopieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmij go i idealnie na całą noc włóż do lodówki.
  7. Ja ozdobiłam go jeszcze roztopioną czekoladą, wafelkami góralki i orzeszkami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz