NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake z polewą z owoców leśnych
Cheesecake z polewą z owoców leśnych
Przepis Cheesecake z polewą z owoców leśnych
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Cheesecake to świetny deser. Jeśli nie preferujesz ciast z różnymi polewami czekoladowymi polewami lub nadzieniem i wolisz sięgnąć po coś orzeźwiajacego, owocowego to przygotuj ten cheesecake. Wystarczy go odrobinę ozdobić i masz gotowy piękny deser do kawy albo dla gości, którzy przyjdą w odwiedziny.

NajKasia    ·   5.3.2022

Cheesecake z polewą z owoców leśnych

Cheesecake to świetny deser. Jeśli nie preferujesz ciast z różnymi polewami czekoladowymi polewami lub nadzieniem i wolisz sięgnąć po coś orzeźwiajacego, owocowego to przygotuj ten cheesecake. Wystarczy go odrobinę ozdobić i masz gotowy piękny deser do kawy albo dla gości, którzy przyjdą w odwiedziny.

Składniki

Spód z herbatników

130g
herbatników
70g
masła

Nadzienie

500g
mscarpone
250g
delikatnego twarogu
200g
kwaśnej śmietany
2szt.
jajek
2 łyżki
mąki
120g
cukru pudru

Polewa

400g
mrożonych owoców leśnych
2 łyżki
budyniu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj, dodaj masło w pokojowej temperaturze i znów zmiksuj. Wysyp na dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Mieszankę równomiernie wciśnij na dno formy. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut.
  2. Mascarpone, twaróg i śmietanę zmiksuj ręcznym mikserem. Dodaj jajka, dodaj mąkę i cukier ponownie zmiksuj albo wymieszaj aby składniki się dobrze połączyły
  3. Nadzienie wylej na wcześniej podpieczony spód i piecz w temperaturze 155 stopni przez około 50 minut. Podczas pieczenia cheesecake daj na spód piekarnika blaszkę z wodą.
  4. Po upieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny. Dopiero potem go wyjmij.
  5. Aby przygotować polewę daj do garnka owoce, które zagotuj a następnie zmiksuj. Zmiksowaną mieszankę owocową przeciśnij przez sitko. Gładką część daj z powrotem do garnka, dodaj budyń rozmieszany w odrobinie wody (2 łyżki) i gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
  6. Polewę, nie gorącą wylej na sernik. Jeśli nie wykorzystasz jej całej możesz ją dać do zakręconego słoika i przechowywać w lodówce. Gotowy cheesecake odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie go pokrój i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz