Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową

Przepis Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową

Dodał: NajKasia, 5.1.2021

Kategorie: Torty, Cheesecake, Najlepsze desery, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkowąPrzepis Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Moja mama chciała czegoś słodkiego, a ponieważ wiem, że uwielbia serniki, zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu w internecie. Znalazłam ich całe mnóstwo i powiem Wam, że ciężko było mi zdecydować, który z nich upiec. Drogą kompromisu połączyłam dwa przepisy i tak powstał ten wspaniały tort, któremu trudno się oprzeć i który okazał się niemałym sukcesem. Smakował każdemu, a nawet wiele osób poprosiło o przepis. Takie reakcje ucieszą każdego. Koniecznie wypróbujcie sami.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkowąPrzepis Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową

Dodał: NajKasia, 5.1.2021

Kategorie: Torty, Cheesecake, Najlepsze desery, Desery

SKŁADNIKI

Spód:

250 gherbatniki
100 groztopione masło

Warstwa biała:

500 gchudy twaróg
200 gmascarpone
150 gkwaśna śmietana
2 szt.jajka
200 gbiała czekolada
2 łyżkimiód
1 łyżeczkaesencja waniliowa
1 łyżkadrobno mielona mąka orkiszowa

Wierzch:

500 mlzblendowane truskawki
1 opak.galaretka
cukier lub miód do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Zblenduj herbatniki na proszek, dodaj stopione masło i wymieszaj. Masę ułóż na dnie formy i dobrze wyrównaj.
  3. Wymieszaj twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, miód, esencję waniliową i mąkę orkiszową, tak by powstała jednolita masa oraz dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Na spodzie ułóż farsz twarogowy i dobrze wygładź. Wstaw do piekarnika i piecz 55-60 minut. Jeśli środek nadal będzie się trząsł, nie szkodzi - jeszcze stężeje po ochłodzeniu. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  4. Zblenduj truskawki. Wlej miazgę do garnka, dodaj galaretkę i zagotuj.
  5. Gotuj 1 minutę i odstaw. Zostaw do lekkiego przestudzenia i ułóż warstwę na nadzieniu twarogowym.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj