Cheesecake {pieczony bez pieczenia} z truskawkami

Przepis Cheesecake {pieczony bez pieczenia} z truskawkami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Cheesecake jest znanym deserem również u nas. Bardzo chętnie go przygotowuję, ponieważ z tym deserem można ciekawie eksperymentować. Możesz do niego dodać właściwie wszystko co Ci przyjdzie na myśl, różne owoce, startą czekoladę do masy serowej, albo możesz dodać mascarpone lub ricottę albo jakiś inny śmietankowy serek. Możesz go robić też w lecie, a gdy dodasz sok z cytryny lub owoce to doskonale Cię orzeźwi podczas gorących dni albo możesz go zrobić też na słodko z karmelem albo z czekoladą. Sposobów jest bardzo wiele więc wystarczy tylko wybrać ten jeden właściwy i rozpocząć przygotowania.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

150 gmaślanych herbatników
50 gmasła

Nadzienie nr 1:

250 gmascarpone
250 gtwarogu w wiaderku
125 gcukru pudru
1 szt.limetka
3 szt.jajka

Nadzienie nr 2:

250 gmascarpone
350 gtruskawek
3 łyżkicukru pudru
2 łyżeczkiekstraktu z wanilii
2 łyżeczkiżelatyny spożywczej w proszku
trochęgorącej wody

Do ozdobienia:

listkimelisy
listkimięty
całe truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zacznij szykować spód do ciasta. Herbatniki rozdrobnij wałkiem lub mikserem. Masło rozpuść i wymieszaj z herbatnikami.
  2. Na dno formy nałóż łyżką spód z herbatników i włóż do lodówki.
  3. Kontynuuj z pieczoną warstwą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i włóż na jego dno naczynie żaroodporne z wodą aby w piekarniku było wilgotno.  Mascarpone zmiksuj z cukrem, twarogiem, sokiem i skórką z limonki. Po jednym dodawaj jajka, zawsze najpierw je zmiksuj a dopiero potem dodawaj kolejne. To wszystko wylej na spód z herbatników i piecz przez 15 minut w temperaturze 175°C. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 30 minut.
  4. Upieczony cheesecake pozostaw aby dobrze ostygł przez co najmniej 4 godziny. Dlatego warto zacząć robić cheesecake rano albo dzień wcześniej niż chcesz aby był gotowy. Mascarpone wymieszaj z cukrem i ekstraktem. Dodaj truskawki rozgniecione widelcem i wymieszaj. Włóż do lodówki dopóki pieczona warstwa tortu nie ostygnie.
  5. Przed nałożeniem na tort truskawkowej warstwy rozpuść żelatynę w proszku w odrobinie gorącej wody.
  6. Ja używam tej dużej torebki żelatyny w proszku z Lidla. Na tą ilość wystarczyły 2 łyżki. Dodawaj po łyżce żelatyny i mieszaj ją z truskawkową masą. Daj truskawkową warstwę na tort i ponownie pozostaw do ostygnięcia.
  7. Tort musi się chłodzić przez kolejne co najmniej 3 godziny. Ozdób dodatkowo całymi truskawkami i ewentualnie listkami mięty albo melisy.

Mój blog: Dobrotydulinka

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj