NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake {pieczony bez pieczenia} z truskawkami
Cheesecake {pieczony bez pieczenia} z truskawkami
Przepis Cheesecake {pieczony bez pieczenia} z truskawkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.5.2021

Cheesecake {pieczony bez pieczenia} z truskawkami

Cheesecake jest znanym deserem również u nas. Bardzo chętnie go przygotowuję, ponieważ z tym deserem można ciekawie eksperymentować. Możesz do niego dodać właściwie wszystko co Ci przyjdzie na myśl, różne owoce, startą czekoladę do masy serowej, albo możesz dodać mascarpone lub ricottę albo jakiś inny śmietankowy serek. Możesz go robić też w lecie, a gdy dodasz sok z cytryny lub owoce to doskonale Cię orzeźwi podczas gorących dni albo możesz go zrobić też na słodko z karmelem albo z czekoladą. Sposobów jest bardzo wiele więc wystarczy tylko wybrać ten jeden właściwy i rozpocząć przygotowania.

30 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

150 g
maślanych herbatników
50 g
masła

Nadzienie nr 1:

250 g
mascarpone
250 g
twarogu w wiaderku
125 g
cukru pudru
1 szt.
limetka
3 szt.
jajka

Nadzienie nr 2:

250 g
mascarpone
350 g
truskawek
3 łyżki
cukru pudru
2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki
żelatyny spożywczej w proszku
trochę
gorącej wody

Do ozdobienia:

listki
melisy
listki
mięty
całe truskawki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zacznij szykować spód do ciasta. Herbatniki rozdrobnij wałkiem lub mikserem. Masło rozpuść i wymieszaj z herbatnikami.
  2. Na dno formy nałóż łyżką spód z herbatników i włóż do lodówki.
  3. Kontynuuj z pieczoną warstwą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i włóż na jego dno naczynie żaroodporne z wodą aby w piekarniku było wilgotno.  Mascarpone zmiksuj z cukrem, twarogiem, sokiem i skórką z limonki. Po jednym dodawaj jajka, zawsze najpierw je zmiksuj a dopiero potem dodawaj kolejne. To wszystko wylej na spód z herbatników i piecz przez 15 minut w temperaturze 175°C. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 30 minut.
  4. Upieczony cheesecake pozostaw aby dobrze ostygł przez co najmniej 4 godziny. Dlatego warto zacząć robić cheesecake rano albo dzień wcześniej niż chcesz aby był gotowy. Mascarpone wymieszaj z cukrem i ekstraktem. Dodaj truskawki rozgniecione widelcem i wymieszaj. Włóż do lodówki dopóki pieczona warstwa tortu nie ostygnie.
  5. Przed nałożeniem na tort truskawkowej warstwy rozpuść żelatynę w proszku w odrobinie gorącej wody.
  6. Ja używam tej dużej torebki żelatyny w proszku z Lidla. Na tą ilość wystarczyły 2 łyżki. Dodawaj po łyżce żelatyny i mieszaj ją z truskawkową masą. Daj truskawkową warstwę na tort i ponownie pozostaw do ostygnięcia.
  7. Tort musi się chłodzić przez kolejne co najmniej 3 godziny. Ozdób dodatkowo całymi truskawkami i ewentualnie listkami mięty albo melisy.

Mój blog: Dobrotydulinka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz