NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake lotus
Cheesecake lotus
Przepis Cheesecake lotus

Czy Ty również kochasz ciasteczka Lotus Biscoff, które doją w kawiarniach jako dodatek do kawy? Obecnie są one już dostępne w sklepach i można nawet kupić krem do smarowania pieczywa o tym smaku. Jeśli lubisz ten karmelowy smak i ciasteczka lotus, to koniecznie przygotuj cheesecake lotus. Połączenie tej "słodkości" i ciasta cheesecake tworzy doskonałą kombinację.

NajKasia    ·   14.2.2022

Cheesecake lotus

Czy Ty również kochasz ciasteczka Lotus Biscoff, które doją w kawiarniach jako dodatek do kawy? Obecnie są one już dostępne w sklepach i można nawet kupić krem do smarowania pieczywa o tym smaku. Jeśli lubisz ten karmelowy smak i ciasteczka lotus, to koniecznie przygotuj cheesecake lotus. Połączenie tej "słodkości" i ciasta cheesecake tworzy doskonałą kombinację.

35 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
Składniki

Spód z herbatników:

200 g
herbatników lotus
80 g
masła

Krem:

500 g
delikatnego twarogu
250 g
mascarpone
200 g
kwaśnej śmitany
75 g
kremu do smarowania lotus
2 szt.
jajek
2 łyżki
mąki
około 50 g (ewentualnie daj do smaku)
cukru pudru

Polewa:

150 g
kremu lotus
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
  1. Zmiksuj herbatniki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i ponownie zmiksuj. Mieszankę wysyp na dno okrągłej formy do pieczenia (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno formy). Równomiernie rozłóż mieszankę na dnie formy i włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 5 minut.
  2. Twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę krótko miksuj ręcznym mikserem. Dodaj jajka i krem i ponownie miksuj. Na koniec dodaj mąkę i cukier i znów zmiksuj, ewentualnie wymieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
  3. Krem wylej na podpieczony spód i piecz w temperaturze 155 stopni przez około 50 minut. Podczas pieczenia na spód piekarnika daj blaszkę z wodą.
  4. Po dopieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny i dopiero potem go wyjmij.
  5. Polewę przygotuj w ten sposób, że rozpuść krem lotus w garnku na małym ogniu. Wylej na już ostygnięty cheesecake.
  6. Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki, idealnie na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz