NajPrzepis.pl Desery Cheesecake jabłkowo-cynamonowy
Cheesecake jabłkowo-cynamonowy
Przepis Cheesecake jabłkowo-cynamonowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.2.2023

Cheesecake jabłkowo-cynamonowy

Połączenie jabłek i cynamonu nigdy się nie znudzi. Cheesecake o tym smaku mnie bardzo miło zaskoczył swoim świetnym smakiem. Jeśli masz w domu jabłka to koniecznie go przygotuj.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Spód z herbatników

200g
herbatników
60g
masła
1łyżeczka
mielonego cynamonu

Nadzienie

500g
delikatnego twarogu
150g
serka do smarowania typu almette
2szt.
jajek
60g
cukru trzcinowego
2łyżki
budyniu waniliowego w proszku
1łyżeczka
mielonego cynamonu
4szt.
jabłek
1szt.
cukru cynamonowego
woda

Polewa

1szt.
jabłko
1łyżeczka
mielonego cynamonu
1/2opakowania
budyniu waniliowego w proszku
50-100ml
woda
20g
białka waniliowego (nie jest konieczne)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj razem z cynamonem. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i znów zmiksuj. Mieszankę daj do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Mieszankę równomiernie dociśnij do dna formy. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut.
  2. 4 jabłka obierz i pokrój drobno, wymieszaj z cukrem cynamonowym, zalej wodą i gotuj aż zmiękną.
  3. Następnie zmiksuj jabłka blenderem na mus (mi wyszło około 450g).
  4. Twaróg zmiksuj z serkiem do smarowania. Zmiksuj też jajka i mus jabłkowy. Na koniec dodaj budyń w proszku, cynamon oraz cukier i porządnie wymieszaj. 
  5. Przygotowane nadzienie wylej na spód z herbatników i piecz w temperaturze 155 stopni przez około godzinę. Podczas pieczenia cheesecake daj na spód piekarnika blaszkę z wodą. Po upieczeniu zostaw ciasto w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny aby ostygło.
  6. Na polewę obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Dodaj cynamon i budyń w proszku wymieszany w wodzie. Stale mieszając gotuj aż zgęstnieje. Następnie możesz dodać białko. Na koniec zmiksuj blenderem.
  7. Polewę, nie gorącą rozsmaruj na ostygnięty cheesecake i odstaw go do lodówki. Ja przed podaniem jeszcze ozdobiłam cheesecake suszonymi jabłkami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz