NajPrzepis.pl Mięso Mięso mielone Cevabcici Cevapčići z gotowanymi ziemniakami
Cevapčići z gotowanymi ziemniakami
Przepis Cevapčići z gotowanymi ziemniakami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Możliwe że znacie to danie z Chorwacji. Teraz możecie je również przygotować w domu. Jako dodatek gotowane ziemniaczki posypane świeżą pietruszką i oczywiście nie może zabraknąć pokrojonej w kółeczka cebuli. Robię to w ten sposób choć oczywiście niektórzy mogą twierdzić, że to tylko mięso mielone uformowane w pożądany kształt.

NajKasia    ·   10.5.2021

Cevapčići z gotowanymi ziemniakami

Możliwe że znacie to danie z Chorwacji. Teraz możecie je również przygotować w domu. Jako dodatek gotowane ziemniaczki posypane świeżą pietruszką i oczywiście nie może zabraknąć pokrojonej w kółeczka cebuli. Robię to w ten sposób choć oczywiście niektórzy mogą twierdzić, że to tylko mięso mielone uformowane w pożądany kształt.

Składniki
400 g
mięsa mielonego (mieszanka wołowego + wieprzowego)
100 ml
12% śmietany
2 łyżeczki
majeranku
2 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka
chilli
2 łyżki
wysokiej jakości sosu Worcestershire
1 szt.
cebula
do smaku
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso wymieszaj ze śmietaną i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki. Porządnie wymieszaj i uformuj wałeczki.
  3. Smaż je często obracając na gorącym tłuszczu (smalec lub olej) około 15 - 20 minut.
  4. Mięso powinno być w środku różowe.
  5. Podawaj z musztardą, sosem tatarskim i świeżo pokrojoną cebulą. Ja używam czerwonej, jest mniej pikantna niż klasyczna ale jeśli dla Ciebie nawet ta jest zbyt wyrazista to użyj szalotki.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz