Cevapčići z gotowanymi ziemniakami

Przepis Cevapčići z gotowanymi ziemniakami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Możliwe że znacie to danie z Chorwacji. Teraz możecie je również przygotować w domu. Jako dodatek gotowane ziemniaczki posypane świeżą pietruszką i oczywiście nie może zabraknąć pokrojonej w kółeczka cebuli. Robię to w ten sposób choć oczywiście niektórzy mogą twierdzić, że to tylko mięso mielone uformowane w pożądany kształt.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

400 gmięsa mielonego (mieszanka wołowego + wieprzowego)
100 ml12% śmietany
2 łyżeczkimajeranku
2 ząbkiczosnku
1 łyżeczkasłodkiej mielonej papryki
1 łyżeczkachilli
2 łyżkiwysokiej jakości sosu Worcestershire
1 szt.cebula
do smakusól, świeżo mielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso wymieszaj ze śmietaną i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki. Porządnie wymieszaj i uformuj wałeczki.
  3. Smaż je często obracając na gorącym tłuszczu (smalec lub olej) około 15 - 20 minut.
  4. Mięso powinno być w środku różowe.
  5. Podawaj z musztardą, sosem tatarskim i świeżo pokrojoną cebulą. Ja używam czerwonej, jest mniej pikantna niż klasyczna ale jeśli dla Ciebie nawet ta jest zbyt wyrazista to użyj szalotki.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj