NajPrzepis.pl Mięso Mięso mielone Cevabcici Ćevapčići na smalcu i niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło
Ćevapčići na smalcu i niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło
Przepis Ćevapčići na smalcu i niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dania z mięsa mielonego są u nas w domu bardzo lubiane. Najchętniej robię je jak mam możliwość u rzeźnika sama wybrać mięsko i poprosić o zmielenie go. Wtedy to jest naprawdę najlepsze.

NajKasia    ·   10.5.2021

Ćevapčići na smalcu i niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

Dania z mięsa mielonego są u nas w domu bardzo lubiane. Najchętniej robię je jak mam możliwość u rzeźnika sama wybrać mięsko i poprosić o zmielenie go. Wtedy to jest naprawdę najlepsze.

25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
Mięso:
około 600 g
mięsa mielonego
1 szt.
surowy ziemniak (zetrzyj na tarce na drobnych oczkach)
100 g
startego twardego sera
2 szt.
jajek
3 ząbki
czosnku
2 szt.
cebulki szalotki (drobno pokrojonej)
3 łyżki
bułki tartej
1 łyżeczka
pikantnej przyprawy do mięsa
sól, pieprz
plasterki boczku
Sałatka ziemniaczana na ciepło:
około 1 kg
ziemniaków
według potrzeb
olej
1 szt.
cebula
3 szt.
ogórków konserwowych
2 łyżeczki
musztardy
trochę
zalewy z ogórków
sól, pieprz, cukier i ocet do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Mięso dokładnie wymieszaj z solą, przypraw, czosnkiem, cebulką, bułką tartą, jajkami i serem. Gotową mieszankę daj do lodówki, najlepiej aż do następnego dnia, następnie wilgotnymi rękoma zrób z mięsa podłużne szyszki, które owiń boczkiem i włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Tylko delikatnie podlej wodą i piecz zakryte w temperaturze 180 stopni około 15 minut, następnie odkryj i dopiecz aby osiągnęły odpowiedni kolor.
  3. Sałatka ziemniaczana na ciepło: około 1 kg ziemniaków ugotuj ze skórką, natychmiast ochłódź, obierz, pokrój ząbkowanym nożem lub przez sitko do krojenia jak na klasyczną sałatkę.
  4. Na oleju zeszklij 2 drobno pokrojone większe cebule i natychmiast jeszcze ciepłe z resztą oleju dodaj do ziemniaków.
  5. Następnie dodaj jeszcze 3 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, dodaj 2 łyżeczki musztardy, troszkę zalewy z ogórków, sól, pieprz, cukier i ocet do smaku.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz