Ćevapčići na smalcu i niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

Przepis Ćevapčići na smalcu i niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

Dodał: NajKasia, 10.5.2021

Kategorie: Cevabcici, Mięso mielone, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dania z mięsa mielonego są u nas w domu bardzo lubiane. Najchętniej robię je jak mam możliwość u rzeźnika sama wybrać mięsko i poprosić o zmielenie go. Wtedy to jest naprawdę najlepsze.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.5.2021

Kategorie: Cevabcici, Mięso mielone, Mięso, Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Mięso:
około 600 gmięsa mielonego
1 szt.surowy ziemniak (zetrzyj na tarce na drobnych oczkach)
100 gstartego twardego sera
2 szt.jajek
3 ząbkiczosnku
2 szt.cebulki szalotki (drobno pokrojonej)
3 łyżkibułki tartej
1 łyżeczkapikantnej przyprawy do mięsa
sól, pieprz
plasterki boczku
Sałatka ziemniaczana na ciepło:
około 1 kgziemniaków
według potrzebolej
1 szt.cebula
3 szt.ogórków konserwowych
2 łyżeczkimusztardy
trochęzalewy z ogórków
sól, pieprz, cukier i ocet do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso dokładnie wymieszaj z solą, przypraw, czosnkiem, cebulką, bułką tartą, jajkami i serem. Gotową mieszankę daj do lodówki, najlepiej aż do następnego dnia, następnie wilgotnymi rękoma zrób z mięsa podłużne szyszki, które owiń boczkiem i włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Tylko delikatnie podlej wodą i piecz zakryte w temperaturze 180 stopni około 15 minut, następnie odkryj i dopiecz aby osiągnęły odpowiedni kolor.
  3. Sałatka ziemniaczana na ciepło: około 1 kg ziemniaków ugotuj ze skórką, natychmiast ochłódź, obierz, pokrój ząbkowanym nożem lub przez sitko do krojenia jak na klasyczną sałatkę.
  4. Na oleju zeszklij 2 drobno pokrojone większe cebule i natychmiast jeszcze ciepłe z resztą oleju dodaj do ziemniaków.
  5. Następnie dodaj jeszcze 3 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, dodaj 2 łyżeczki musztardy, troszkę zalewy z ogórków, sól, pieprz, cukier i ocet do smaku.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj