SKŁADNIKI
Ciasto:
2 kubkimąki / kubek 250 ml /
1 kubekcukru
1 małe opakowanieproszku do pieczenia
1/2 kubkaoleju roślinnego
2 szt.jajek
1 kubekmleka
2 łyżkimleka (dodaj do drugiej części ciasta)
2 łyżkikakao
Nadzienie twarogowe:
500 gdelikatnego twarogu
2 szt.jajek
1 opakowaniecukru waniliowego
4 łyżkicukru
250 mlmleka
1 opakowaniebudyniu waniliowego w proszku
Ponadto będziemy potrzebować:
brzoskwinie, morele
- Ciasto:
Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej, mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel na mniej więcej dwie części. Do jednej dodaj mleko i kakao. - Na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce 30x40 cm rozetrzyj jasne ciasto, na nim zyg-zak z kakaowego ciasta, drobno pokrojone morele albo brzoskwinie, owoce zalej nadzieniem twarogowym i resztą kakaowego ciasta zrób zyg-zak na twarogowym cieście.
- Szpatułką zrób przez całą długość blaszki paski, dzięki czemu powstanie ciekawy, nieregularny wzór. Ja wkładam szpatułkę aż do dna.
- Ciasto piecz w temperaturze 180-200°C przez 40 minut, albo według potrzeb. Dane są tylko orientacyjne. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Blažena Sadovská
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Strakatý tvarohový koláč s broskvemi.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Strakatý tvarohový koláč s broskyňami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Gefleckter Quarkkuchen mit Pfirsichen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tarka barackos szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU