Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami

Przepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami

Dodał: NajKasia, 17.4.2022

Kategorie: Sernik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniamiPrzepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniamiPrzepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciekawe, wspaniałe i proste ciasto, pasuje do niedzielnej kawki. Kocham sypane ciasta. Nie potrzeba żadnej wagi a ciasto na pewno się uda.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniamiPrzepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniamiPrzepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami

Dodał: NajKasia, 17.4.2022

Kategorie: Sernik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 kubkimąki / kubek 250 ml /
1 kubekcukru
1 małe opakowanieproszku do pieczenia
1/2 kubkaoleju roślinnego
2 szt.jajek
1 kubekmleka
2 łyżkimleka (dodaj do drugiej części ciasta)
2 łyżkikakao

Nadzienie twarogowe:

500 gdelikatnego twarogu
2 szt.jajek
1 opakowaniecukru waniliowego
4 łyżkicukru
250 mlmleka
1 opakowaniebudyniu waniliowego w proszku

Ponadto będziemy potrzebować:

brzoskwinie, morele

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej, mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel na mniej więcej dwie części. Do jednej dodaj mleko i kakao.
  2. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce 30x40 cm rozetrzyj jasne ciasto, na nim zyg-zak z kakaowego ciasta, drobno pokrojone morele albo brzoskwinie, owoce zalej nadzieniem twarogowym i resztą kakaowego ciasta zrób zyg-zak na twarogowym cieście.
  3. Szpatułką zrób przez całą długość blaszki paski, dzięki czemu powstanie ciekawy, nieregularny wzór. Ja wkładam szpatułkę aż do dna.
  4. Ciasto piecz w temperaturze 180-200°C przez 40 minut, albo według potrzeb. Dane są tylko orientacyjne. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

    Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
    kucharki - Blažena Sadovská

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj