Bułki jak od babci (ze starej książki kucharskiej)

Dodał: NajKasia, 17.6.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Babcia zawsze wiedziała jak sprawić radość naszym brzuszkom. Umiała upiec najlepsze ciasta i oczywiście gotowała i piekła z ogromną miłością. Wszystkiego mnie nauczyła właśnie babcia i bardzo jej za to dziękuję. Również te bułki często robiła z różnymi nadzieniami - z orzechami, makiem, twarogiem, ale zawsze nam najbardziej smakowały z powidłami.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 17.6.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
500 gmąki
30 -50 gcukru
50 gtłuszczu
1 szt.jajko
20 gdrożdży
5 gsoli
około 1/4 lmleka
skórka z cytryny, wanilia
- Mąkę wymieszaj z solą i zrób w niej dołek. Do dołka rozdrobnij drożdże, trochę cukru i trochę letniego mleka. Wymieszaj z odrobiną mąki i poczekaj aż powstanie zaczyn, około 15 minut. Potem dodaj resztę składników i wyrób elastyczne ciasto. (jajko roztrzep w pozostałym mleku).
- Pozostaw mniej więcej na godzinę do wyrośnięcia.
- Do naczynia żaroodpornego nalej trochę oleju i obtocz w nim bułki, aby się nie skleiły.
- Pozostaw jeszcze na 15 -20 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C przez około 25 -35 minut. Nadziewałam je powidłami.
Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Babiččiny buchty (ze staré kuchařky).
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Babičkine buchty (zo starej kuchárky).
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Omas Buchteln (aus einem alten Kochbuch) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből).
KOMENTARZE DO PRZEPISU