Bułki jak od babci (ze starej książki kucharskiej)

Przepis Bułki jak od babci (ze starej książki kucharskiej)

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyka, która nigdy Cię nie zawiedzie. Te bułeczki nawet na drugi dzień są doskonałe i puszyste... Ciasto nie powinno być zbyt sztywne. To jest najlepsze ciasto na bułeczki jakie znam. Koniecznie spróbuj upiec z różnego rodzaju nadzieniem. Ja zwykle nadziewam je powidłami, ale próbowałam je też robić z makiem. Mi bardzo smakowały, ale reszta domowników nie przepada za makiem więc nie chce mi się ich robić tylko dla siebie :) přizpůsobím se a naplním povidly, tak vím, že z plechu zmizí za pár minut a ještě horké. Autor: Reny Naty A.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

500 gmąki
50 gcukru
50 gmargaryny
1 szt.jajko
20 gdrożdży
5 gsoli
około 1/4 lmleka
skórka z cytryny, wanilia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wyrób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę a następnie nadziewaj powidłami. Uformuj kształt bułeczki.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oleju albo smalcu i obtocz w nim bułeczki, aby się nie skleiły.
  3. Pozostaw jeszcze mniej więcej 15 -20 minut aby wyrosły.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° C około 25 -35 minut.

Mój blog z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj