NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Sylwester i Nowy rok Bułeczki z serka topionego i kwaśnej śmietany
Bułeczki z serka topionego i kwaśnej śmietany
Przepis Bułeczki z serka topionego i kwaśnej śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Bułeczki z kwaśnej śmietany i serka topionego. Najpierw myślałam, że nie będę eksperymentować i zrobię klasyczne ze skwarkami, ale ostatecznie zwyciężyła moja ciekawość jaki będzie efekt i spróbowałam zrobić coś nowego. I oczywiście nie żałuję, są fantastyczne.

NajKasia    ·   19.4.2022

Bułeczki z serka topionego i kwaśnej śmietany

Bułeczki z kwaśnej śmietany i serka topionego. Najpierw myślałam, że nie będę eksperymentować i zrobię klasyczne ze skwarkami, ale ostatecznie zwyciężyła moja ciekawość jaki będzie efekt i spróbowałam zrobić coś nowego. I oczywiście nie żałuję, są fantastyczne.

90 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
mąki
250 g
margaryny
2 szt.
jajka
1 łyżeczka
soli
1 kostka
drożdży
100 ml
mleka
200 g
kwaśnej śmietany
8 trójkącików
serka topionego
1 szt. do posmarowania
jajko
do posypania
nasionka sezamu
Sposób przepisu
Drukuj
90 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. W odrobinie letniego mleka rozpuśc kostkę drożdży i odstaw w pokojowej temperaturze.
  2. Powstanie zaczyn, który dodaj do miski ze wszystkimi składnikami i wyrób gładkie ciasto, które odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po godzinie rozwałkuj na grubość około 1 cm, złóż boki na środek i odstaw na 20 minut.
  4. Potem znów rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój bułeczki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz