Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą

Przepis Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą

Dodał: NajKasia, 23.3.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dziś u mnie pachnie w całym domu i nawet w ogrodzie czułam ten zapach. Piekłam fantastyczne bułeczki, które nadziewała rozpuszczoną czekoladą i posypałam mielonymi orzeszkami, które przyjemnie chrupią w zębach. Upiekłam jedną dużą blaszkę, połowa została jedzona natychmiast a połowa wieczorem podczas oglądania telewizji. Zostały tylko trzy sztuki, które odłożyłam na śniadanie do kawy, ale muszę przyznać że świeże są znacznie lepsze, następnego dnia są trochę twardsze, ale to nie szkodzi. Są fantastyczne i na pewno nie był to ostatni raz gdy je piekłam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.3.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

800 gmąki
1 szt.jajko
1 szt.żółtko
60 gmasła lub margaryny
4 łyżkicukru
1 łyżeczkasoli

Zaczyn:

1 kostkadrożdży
400 mljogurtu naturalnego
2 łyżeczkicukru
1 łyżkamąki

Nadzienie:

450 grozpuszczonej czekolady
150 gmielonych orzeszków

Ponadto będziemy potrzebować:

60 grozpuszczone masło do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jogurt naturalny podgrzej aby był letni. Do jogurtu rozdrobnij drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i posyp go jedną łyżką mąki. Poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj 4 łyżki cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wymieszaj. Dodaj zaczyn i wyrób kulkę, która nie będzie się kleić do ścian miski.
  3. W czystej misce ciasto posmaruj olejem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte folią lub bawełnianą ściereczką.
  4. Gdy ciasto wyrośnie na posypanej mąką stolnicy zrób z niego prostokąt, który rozwałkuj na cienki płat - około 1 cm grubości.
  5. Ciasto posmaruj rozpuszczoną czekoladą lub nutellą, posyp je mielonymi orzeszkami i pokrój najpierw na paski a potem na prostokąty. Z ciasta wyszło około 20 prostokątów.
  6. Przygotuj blaszkę, którą posmaruj olejem i zwiń każdy prostokąt. Ułóż na blaszce blisko siebie. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem lub margaryną i pozostaw na chwilę w piekarniku do wyrośnięcia.
  7. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste. Po upieczeniu blaszkę wyjmij i pozostaw bułeczki do ostygnięcia. Wierzch posyp cukrem pudrem i podawaj.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj