NajPrzepis.pl Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą
Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą
Przepis Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dziś u mnie pachnie w całym domu i nawet w ogrodzie czułam ten zapach. Piekłam fantastyczne bułeczki, które nadziewała rozpuszczoną czekoladą i posypałam mielonymi orzeszkami, które przyjemnie chrupią w zębach. Upiekłam jedną dużą blaszkę, połowa została jedzona natychmiast a połowa wieczorem podczas oglądania telewizji. Zostały tylko trzy sztuki, które odłożyłam na śniadanie do kawy, ale muszę przyznać że świeże są znacznie lepsze, następnego dnia są trochę twardsze, ale to nie szkodzi. Są fantastyczne i na pewno nie był to ostatni raz gdy je piekłam.

NajKasia    ·   23.3.2022

Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą

Dziś u mnie pachnie w całym domu i nawet w ogrodzie czułam ten zapach. Piekłam fantastyczne bułeczki, które nadziewała rozpuszczoną czekoladą i posypałam mielonymi orzeszkami, które przyjemnie chrupią w zębach. Upiekłam jedną dużą blaszkę, połowa została jedzona natychmiast a połowa wieczorem podczas oglądania telewizji. Zostały tylko trzy sztuki, które odłożyłam na śniadanie do kawy, ale muszę przyznać że świeże są znacznie lepsze, następnego dnia są trochę twardsze, ale to nie szkodzi. Są fantastyczne i na pewno nie był to ostatni raz gdy je piekłam.

Składniki

Ciasto:

800 g
mąki
1 szt.
jajko
1 szt.
żółtko
60 g
masła lub margaryny
4 łyżki
cukru
1 łyżeczka
soli

Zaczyn:

1 kostka
drożdży
400 ml
jogurtu naturalnego
2 łyżeczki
cukru
1 łyżka
mąki

Nadzienie:

450 g
rozpuszczonej czekolady
150 g
mielonych orzeszków

Ponadto będziemy potrzebować:

60 g
rozpuszczone masło do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jogurt naturalny podgrzej aby był letni. Do jogurtu rozdrobnij drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i posyp go jedną łyżką mąki. Poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj 4 łyżki cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wymieszaj. Dodaj zaczyn i wyrób kulkę, która nie będzie się kleić do ścian miski.
  3. W czystej misce ciasto posmaruj olejem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte folią lub bawełnianą ściereczką.
  4. Gdy ciasto wyrośnie na posypanej mąką stolnicy zrób z niego prostokąt, który rozwałkuj na cienki płat - około 1 cm grubości.
  5. Ciasto posmaruj rozpuszczoną czekoladą lub nutellą, posyp je mielonymi orzeszkami i pokrój najpierw na paski a potem na prostokąty. Z ciasta wyszło około 20 prostokątów.
  6. Przygotuj blaszkę, którą posmaruj olejem i zwiń każdy prostokąt. Ułóż na blaszce blisko siebie. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem lub margaryną i pozostaw na chwilę w piekarniku do wyrośnięcia.
  7. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste. Po upieczeniu blaszkę wyjmij i pozostaw bułeczki do ostygnięcia. Wierzch posyp cukrem pudrem i podawaj.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz