Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą

Przepis Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą jest w stanie przygotować każdy. Doskonałe ciasto drożdżowe. Gwarantuję Wam, że po upieczeniu wytrzymają na stole maksymalnie 15 minut.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

800 gmąki
1 szt.jajko
1 szt.żółtko
60 gmasła lub margaryny
4 łyżkicukru
1 łyżeczkasoli

Zaczyn:

1 kostkadrożdży
400 mljogurtu naturalnego
2 łyżeczkicukru
1 łyżkamąki

Nadzienie:

450 grozpuszczonej czekolady lub nutelli
150 gmielonych orzeszków

Ponadto będziemy potrzebować:

60 grozpuszczonego masła do posmarowania
cukier puder do posypania
olej do posmarowania blaszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jogurt naturalny podgrzej, aby był letni. Do jogurtu rozdrobnij drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i posyp łyżką mąki. Poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj 4 łyżki cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wymieszaj. Dodaj zaczyn i wyrób kulkę, która nie będzie się kleić do ścian miski.
  3. W czystej misce posmaruj je olejem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu zakryte folią lub bawełnianą ściereczką kuchenną.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, na posypanej mąką stolnicy zrób z niego prostokąt i rozwałkuj na cieńszy płat - o grubości około 1 cm.
  5. Ciasto posmaruj rozpuszczoną czekoladą lub nutellą, posyp mielonymi orzeszkami i pokrój najpierw na paski a potem na kwadraty. Z ciasta wychodzi około 20 kwadratów.
  6. Przygotuj blaszkę, którą wysmaruj olejem i zwiń każdy kwadracik. Ułóż na blaszce blisko obok siebie. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem albo margaryną i pozostaw aby jeszcze chwilkę wyrastały na blaszce.
  7. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij blaszkę i poczekaj aż bułeczki trochę ostygną. Wierzch posyp cukrem pudrem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj