NajPrzepis.pl Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą
Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą
Przepis Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą

Bułeczki z orzechami włoskimi i czekoladą jest w stanie przygotować każdy. Doskonałe ciasto drożdżowe. Gwarantuję Wam, że po upieczeniu wytrzymają na stole maksymalnie 15 minut.

Składniki

Ciasto:

800 g
mąki
1 szt.
jajko
1 szt.
żółtko
60 g
masła lub margaryny
4 łyżki
cukru
1 łyżeczka
soli

Zaczyn:

1 kostka
drożdży
400 ml
jogurtu naturalnego
2 łyżeczki
cukru
1 łyżka
mąki

Nadzienie:

450 g
rozpuszczonej czekolady lub nutelli
150 g
mielonych orzeszków

Ponadto będziemy potrzebować:

60 g
rozpuszczonego masła do posmarowania
cukier puder do posypania
olej do posmarowania blaszki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jogurt naturalny podgrzej, aby był letni. Do jogurtu rozdrobnij drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i posyp łyżką mąki. Poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj 4 łyżki cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wymieszaj. Dodaj zaczyn i wyrób kulkę, która nie będzie się kleić do ścian miski.
  3. W czystej misce posmaruj je olejem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu zakryte folią lub bawełnianą ściereczką kuchenną.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, na posypanej mąką stolnicy zrób z niego prostokąt i rozwałkuj na cieńszy płat - o grubości około 1 cm.
  5. Ciasto posmaruj rozpuszczoną czekoladą lub nutellą, posyp mielonymi orzeszkami i pokrój najpierw na paski a potem na kwadraty. Z ciasta wychodzi około 20 kwadratów.
  6. Przygotuj blaszkę, którą wysmaruj olejem i zwiń każdy kwadracik. Ułóż na blaszce blisko obok siebie. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem albo margaryną i pozostaw aby jeszcze chwilkę wyrastały na blaszce.
  7. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij blaszkę i poczekaj aż bułeczki trochę ostygną. Wierzch posyp cukrem pudrem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz