NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Bułeczki z kremem waniliowym
Bułeczki z kremem waniliowym
Przepis Bułeczki z kremem waniliowym
NajKasia    ·   18.10.2022

Bułeczki z kremem waniliowym

Popularne jedzenie z czasów mojego dzieciństwa. Pomimo że jestem już "duża", ciągle je bardzo lubię... Tak te bułeczki robiła moja mama a ja z wdzięcznością odziedziczyłam jej przepis.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
100 ml
oleju
około 300 ml
mleka
2 łyżki
cukru
1 szt.
jajko
szczypta
soli
20 g
drożdży (1/2 kostki)

Krem:

2 litry
mleka
3 op.
budyniu waniliowego (3 x 37 g)
3 szt.
żółtek
do smaku
rum
100 g
cukru kryształu lub do smaku
1 op.
cukru waniliowego (20 g)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto: Ja ciasto na bułeczki robię w maszynie do chleba, najpierw daję wszystkie płynne składniki, potem sypkie a na koniec daję drożdże. Mleko daję zwykle pół na pół z woda lub daję mleko roślinne. Jeśli będziesz robić ciasto ręcznie to najpierw przygotuj zaczyn ze 100ml letniego mleka, łyżki cukru i drożdży i wyrób ciasto, które nie będzie się kleić. Ciasto pozostaw aby dobrze wyrosło a następnie przełóż je na stolnicę.
  2. Rozwałkuj (nie za cienko) i wykrój małe bułeczki. Bułeczki ułóż gęsto obok siebie na posmarowanej blaszce i każdą z nich natrzyj olejem ze wszystkich stron, aby nie przykleiły się do siebie. Gdy blaszka jest pełna dobrze natrzyj bułeczki olejem i pozostaw je jeszcze na blaszce na około 30 - 40 min. do wyrośnięcia a następnie upiecz. Krawędzie ciasta, które zostaną po wykrawaniu bułeczek wyrób ponownie, pozostaw aby trochę wyrosły i znów wykrawaj z niego małe bułeczki, które upiecz w mniejszym naczyniu żaroodpornym. Ja piekłam w temperaturze 180° przez około 25 minut. (Kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze inaczej). Ciepłe bułeczki polej na talerzu gorącym budyniem
  3. Krem: W odrobinie zimnego mleka (około 300ml) wymieszaj na gładko budynie waniliowe. W garnku, w którym będzie się gotować krem wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym aż otrzymasz piankę. Stopniowo stale mieszając dolej do żółtek pozostałe mleko i powoli doprowadź do wrzenia. Do wrzącego mleka stale mieszając wlej budyń waniliowy (wymieszany w zimnym mleku) i ugotuj rzadszy budyń. Gorący budyń możesz wymieszać z odrobiną rumu aby ładniej pachniał (nie jest to konieczne).
  4. Uwaga: Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz albo nie chcesz używać mleka, możesz mleko z przepisu zastąpić mlekiem roślinnym (krem na zdjęciu jest ugotowany z mleka bez laktozy). Bułeczki, których nie zjemy zamrażam. Gdy nie zdążę nic ugotować to wyjmuję bułeczki, podgrzewam i gotuję do nich świeży krem.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz