NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Bułeczki z budyniem waniliowym
Bułeczki z budyniem waniliowym
Przepis Bułeczki z budyniem waniliowym
NajKasia    ·   14.1.2023

Bułeczki z budyniem waniliowym

Słodkie danie główne, lubiane przede wszystkim przez dzieci. Od czasu do czasu można sobie zrobić przyjemność i zjeść taki słodki przysmak.

Składniki

Będziemy potrzebować: (Porcja ciasta jest tylko na małą blaszkę)

500 g
mąki
3 łyżki
cukru
2 łyżki
oleju
suszone drożdże na 500 g mąki
300 - 350 ml
mleka
1 szt.
jajko
szczypta
soli

Budyń:

800 ml
mleka
4 łyżki
cukru
2 op.
budyniu waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj sypkie składniki na ciasto, dodaj letnie mleko, jajko i olej. Wyrób elastyczne, błyszczące ciasto, które będzie się odklejać od miski i od drewnianej łyżki.
  2. Zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1 godziny) w ciepłym miejscu, albo w uchylonym piekarniku rozgrzanym do temperatury 50 stopni.
  3. Wyrośnięte wyjmij na stolnicę /już nie wyrabiaj/, tnij z niego paski o szerokości około 2-3 cm, troszkę je ręką rozciągnij i potnik na małe kawałki (kwadraciki), które połóż na blaszce wysmarowanej olejem.
  4. Wierzch i boki każdego kwadracika posmaruj olejem i dociśnij je do siebie.
  5. Pozostaw do wyrośnięcia na mniej więcej 15 min i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw aby trochę ostygły i podawaj z budyniem (Do mleka dodaj cukier i budynie w proszku - gotuj aż zgęstnieje.). Smacznego!

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz