Bułeczki jak u babci (ze starej książki kucharskiej)

Dodał: NajKasia, 14.5.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Nie ma nic lepszego niż stare, klasyczne przepisy :) Jeśli ktoś nie lubi nadziewanych bułeczek lub bez nadzienia to nie wie co dobre. Ja uwielbiam jeść bułeczki z jakąś kwaśną zupą (kapuśniak, fasolowa, soczewicowa). Posypane cukrem pudrem i oczywiście najlepiej upiec bułeczki z podwójnej porcji składników, jeśli chcesz żeby zostały jeszcze na drugi dzień. U nas w domu wszyscy je podkradają jak są nawet jeszcze gorące :) Na drugi dzień nadal są pyszne i mięciutkie, ale u nas zwykle wytrzymują maksymalnie 2 godziny po upieczeniu :)
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 14.5.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
500 gmąki
30 -50 gcukru
50 gtłuszczu
1 szt.jajko
20 gdrożdży
5 gsoli
około 1/4 lmleka
skórka z cytryny, wanilia
- Mąkę wymieszaj z solą i zrób w niej dołek. Do dołku rozdrobnij drożdże, dodaj trochę cukru i trochę letniego mleka. Wymieszaj z odrobiną mąki i pozostaw na około 15 minut aby powstał zaczyn.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. (jajko roztrzep w reszcie mleka).
- Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Do naczynia żaroodpornego wlej troszkę oleju i obtocz w nim bułeczki, aby się nie sklejały.
- Pozostaw jeszcze około 15 -20 minut do wyrośnięcia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° C około 25 -35 minut.
- Nadziewałam je makiem a niektóre powidłami.
Mój blog z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Babiččiny buchty (ze staré kuchařky).
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Babičkine buchty (zo starej kuchárky).
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Omas Buchteln (aus einem alten Kochbuch) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből).
KOMENTARZE DO PRZEPISU