Bułeczki jak u babci (ze starej książki kucharskiej)

Przepis Bułeczki jak u babci (ze starej książki kucharskiej)

Dodał: NajKasia, 14.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie ma nic lepszego niż stare, klasyczne przepisy :) Jeśli ktoś nie lubi nadziewanych bułeczek lub bez nadzienia to nie wie co dobre. Ja uwielbiam jeść bułeczki z jakąś kwaśną zupą (kapuśniak, fasolowa, soczewicowa). Posypane cukrem pudrem i oczywiście najlepiej upiec bułeczki z podwójnej porcji składników, jeśli chcesz żeby zostały jeszcze na drugi dzień. U nas w domu wszyscy je podkradają jak są nawet jeszcze gorące :) Na drugi dzień nadal są pyszne i mięciutkie, ale u nas zwykle wytrzymują maksymalnie 2 godziny po upieczeniu :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

500 gmąki
30 -50 gcukru
50 gtłuszczu
1 szt.jajko
20 gdrożdży
5 gsoli
około 1/4 lmleka
skórka z cytryny, wanilia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z solą i zrób w niej dołek. Do dołku rozdrobnij drożdże, dodaj trochę cukru i trochę letniego mleka. Wymieszaj z odrobiną mąki i pozostaw na około 15 minut aby powstał zaczyn.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. (jajko roztrzep w reszcie mleka).
  3. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlej troszkę oleju i obtocz w nim bułeczki, aby się nie sklejały.
  5. Pozostaw jeszcze około 15 -20 minut do wyrośnięcia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° C około 25 -35 minut.
  6. Nadziewałam je makiem a niektóre powidłami.

Mój blog z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj