Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Dodał: NajKasia, 29.9.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Mi osobiście bułeczki i ciasta drożdżowe smakują tylko w tym dniu, w którym są upieczone, ale akurat te są świetnie miękkie i puszyste również następnego dnia. Podana ilość ciasta wystarcza na 30 bułeczek o średnicy 9-10 cm.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 29.9.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe (na około 30 bułeczek o średnicy 9-10 cm):
500 gmąki
250 mlmleka
20 gdrożdży
100 gcukru
4 szt.żółtek
szczyptasoli
skórka z 1 cytryny lub aromat cytrynowy
200 mloleju roślinnego
Nadzienie twarogowe:
250 gtłustego twarogu w kostce (nie w wiaderku)
1 szt.żółtko
3-4 łyżkicukru
skórka z 1 cytryny lub aromat cytrynowy
Nadzienie powidłowe:
słoiczek powideł śliwkowych około 300 g
starty piernik do zagęszczenia
cynamon, rum
Nadzienie jabłkowe:
słoiczek gęstych powideł jabłkowych około 350-400 g
lub starte na dużych oczkach i odciśnięte jabłka doprawione cynamonem i odrobiną mielonych goździków
Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Przygotowanie bułeczek:
1 jajko - roztrzepane do posmarowania
rodzynki namoczone w rumie, orzechy, migdały - do ozdobienia
około 70 g rozpuszczonego masła + rum do pokropienia gorących bułeczek
- Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj zaczyn. Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli.
- Gdy zaczyn już wyrośnie, wymieszaj go z żółtkami i olejem a całą mieszankę wlej do miski z mąką. Wyrób gładkie i nieklejące się ciasto. Najlepiej wychodzi to oczywiście w robocie kuchennym ale bardziej doświadczone gospodynie poradzą sobie też ręcznie :)
- Miskę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli chcesz aby wyrastało szybciej to możesz przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 45 - 50 stopni. W trakcie wyrastania raz jeszcze wymieszaj ciasto i pozostaw by dalej rosło. W tym czasie przygotuj nadzienie.
- Kruszonka:
Mąkę z cukrem daj do miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki lekko miękkie masło i ręką wyrób kruszonkę. - Piekarnik rozgrzej do 190 stopni, 3 - 4 blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto powinno być fajnie miękkie i elastyczne a jeśli wyrastało w piekarniku to będzie również przyjemnie ciepłe. Bardzo dobrze się z nim pracuje, nie klei się i nie trzeba go niczym podsypywać. Ciasto podziel na 30 kawałków, z każdego uformuj małą kuleczkę i pozostaw jeszcze na kilka minut na blaszce aby wyrastało. - Następnie za pomocą szklaneczki z równym dnem rozgnieć kuleczki na bułeczki i uformuj krawędzie. Szklaneczkę dobrze jest "moczyć" w mące, aby nie kleiła się do ciasta. Wcześniej rozgniatałam bułeczki palcami, ale szklaneczką jest o wiele lepiej. Pomiędzy bułeczkami zostaw odpowiednią ilość miejsca (więcej niż ja mam na zdjęciu) ponieważ podczas pieczenie jeszcze urosną.
- Krawędzie bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem a na bułeczki daj nadzienie. U nas w domu najbardziej lubimy cienkie ciasto i dużo nadzienia więc podzieliłam wszystkie wymienione powyżej rodzaje nadzienia i zużyłam je. Z każdego wyszło mi dokładnie 10 bułeczek. Bułeczki możesz ozdobić rodzynkami, orzechami albo migdałami. Każdą bułeczkę jeszcze dodatkowo posyp kruszonką i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
- Masło rozpuść w mniejszym rondelku i w zależności od preferencji smakowych dodaj rum. Taką mieszanką pokrop bułeczki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Pokrop nie tylko brzegi ale również nadzienie.
Bułeczki przełóż z blaszki na tacę albo na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Świetne są od razu po upieczeniu ale zachowują też doskonałą puszystość i miękkość przez kolejne dni.
Źródło: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kynuté koláče s drobenkou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kysnuté koláče s posýpkou.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kelt tésztás kalács morzsával.
KOMENTARZE DO PRZEPISU