NajPrzepis.pl Desery Kołacze Budyniowy kopiec z bogatą warstwą śmietany
Budyniowy kopiec z bogatą warstwą śmietany
Przepis Budyniowy kopiec z bogatą warstwą śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Różne smaki budyniów, możesz nawet wybrać jakieś ich połączenie a efekt i tak będzie pyszny. Kocham ten deser. Jest mało wymagający pod względem przygotowania i bardzo smaczny. Polecam.

NajKasia    ·   5.5.2023

Budyniowy kopiec z bogatą warstwą śmietany

Różne smaki budyniów, możesz nawet wybrać jakieś ich połączenie a efekt i tak będzie pyszny. Kocham ten deser. Jest mało wymagający pod względem przygotowania i bardzo smaczny. Polecam.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
200 g
cukru
200 g
mąki
1 op.
proszku do pieczenia
100 ml
oleju

Na wierzch:

1 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
5 łyżek
cukru
4 op.
kwaśnej śmietany
3 op.
cukru waniliowego
2 op.
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Całe jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo miksuj z olejem oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  2. Przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ugotuj budyń - podgrzej mleko, dodaj cukier, poczekaj aż się rozpuści, dodaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń.
  4. Jeszcze gorący budyń wlej na ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. 
  5. 4 kwaśne śmietany wymieszaj z cukrem waniliowym a na koniec dodaj również ubitą śmietanę kremówkę. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz