Budyniowe podkówki łączone dżemem

Przepis Budyniowe podkówki łączone dżemem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tym roku kupiłam nakładkę namaszynkę do mięsa, spróbowałam więc zrobić podkówki. Zajęłomi trochę czasu, zanim wymyśliłam, jak wyciskać ciasto szybko przypomocy maszynki, jednak wychodziło i ciasteczka okazały się bardzo smaczne.Skleiłam je domowym dżemem, który robiłam latem ze swojskichtruskawek. Końcówki zamoczyłam w czekoladzie. Gotowe schowałam wpudełku, żeby nikt ich przed świętami nie znalazł. :D

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

250 gmąka gładka
120 gcukier puder
60 gmasło
1szt.jajka
1 szt. żółtka
100 gwaniliowy budyń w proszku
dżem do sklejenia
czekolada do maczania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrabiamy kulkę. Nie trzeba jej zostawiać w lodówce jak innych ciast świątecznych, można od razu przystąpić do dzieła.
  2. Z ciasta odrywamy mniejsze fragmenty, które wkładamy w maszynkę do mięsa. Przy pomocy odpowiedniej nakładki robimy wałeczki, a następnie formujemy z nich podkowy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Podkowy pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
  4. Dwie podkowy sklejamy dżemem, a brzegi moczymy w polewie czekoladowej.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj