NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka budyniowe Budyniowe podkówki łączone dżemem
Budyniowe podkówki łączone dżemem
Przepis Budyniowe podkówki łączone dżemem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W tym roku kupiłam nakładkę namaszynkę do mięsa, spróbowałam więc zrobić podkówki. Zajęłomi trochę czasu, zanim wymyśliłam, jak wyciskać ciasto szybko przypomocy maszynki, jednak wychodziło i ciasteczka okazały się bardzo smaczne.Skleiłam je domowym dżemem, który robiłam latem ze swojskichtruskawek. Końcówki zamoczyłam w czekoladzie. Gotowe schowałam wpudełku, żeby nikt ich przed świętami nie znalazł. :D

NajKasia    ·   16.12.2020

Budyniowe podkówki łączone dżemem

W tym roku kupiłam nakładkę namaszynkę do mięsa, spróbowałam więc zrobić podkówki. Zajęłomi trochę czasu, zanim wymyśliłam, jak wyciskać ciasto szybko przypomocy maszynki, jednak wychodziło i ciasteczka okazały się bardzo smaczne.Skleiłam je domowym dżemem, który robiłam latem ze swojskichtruskawek. Końcówki zamoczyłam w czekoladzie. Gotowe schowałam wpudełku, żeby nikt ich przed świętami nie znalazł. :D

Składniki
250 g
mąka gładka
120 g
cukier puder
60 g
masło
1szt.
jajka
1 szt.
żółtka
100 g
waniliowy budyń w proszku
dżem do sklejenia
czekolada do maczania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrabiamy kulkę. Nie trzeba jej zostawiać w lodówce jak innych ciast świątecznych, można od razu przystąpić do dzieła.
  2. Z ciasta odrywamy mniejsze fragmenty, które wkładamy w maszynkę do mięsa. Przy pomocy odpowiedniej nakładki robimy wałeczki, a następnie formujemy z nich podkowy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Podkowy pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
  4. Dwie podkowy sklejamy dżemem, a brzegi moczymy w polewie czekoladowej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz