NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Budyniowe łezki z kremem migdałowym
Budyniowe łezki z kremem migdałowym
Przepis Budyniowe łezki z kremem migdałowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.11.2021

Budyniowe łezki z kremem migdałowym

Proste budyniowe łezki, które skleisz kremem migdałowym. Ozdób według własnej fantazji, na przykład czekoladą i mielonymi migdałami.

30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

100 g
mąki z drobnego przemiału
200 g
mąki orkiszowej
1 opakowanie
budyniu waniliowego (37 g)
szczypta
soli
125 g
margaryny
1,5 łyżeczki
słodziku
3 szt.
żółtek
5 łyżek
mleka
kilka kropli esencji migdałowej

Nadzienie:

krem maślany z połowy porcji
krem z 125 ml mleka i 1 czubata łyżka mąki + 125 g masła i 1 płaska łyżka słodziku)
kilka kropel aromatu migdałowego
czekolada do ozdoby
migdały do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób jednolita masę.
  2. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny a następnie rozwałkuj ciasto na cienki płat. Wykrawaj ciasteczka, które przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 8-10 minut.
  4. Upieczone ciasteczka sklej kremem, odłóż do lodówki na 2 godziny a potem je ozdób. Zamocz w czekoladzie i posyp mielonymi migdałami.

Mój blog: Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz