Budyniowe ciasteczka w czekoladzie

Przepis Budyniowe ciasteczka w czekoladzie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Zamiast robić ciastka z maszynki zrobiłam je zwyczajnie wykrawając foremkami bo maszynka do ciastek mi się zepsuła. Będę musiała kupić nową, żeby mieć prawdziwe porządne budyniowe paluszki tak jak rok temu. Ale tak naprawdę to nie szkodzi jakoś specjalnie bo kółeczka też są bardzo smaczne. Jedna porcja przypiekła mi się odrobinę za bardzo ale to nie jest problem. Zmiękną.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

250 gmąki
120 gcukru pudru
60 gutwardzonego tłuszczu
60 gmargaryny lub masła
1 szt.jajko
100 gbudyniu waniliowego (proszku)
dowolny dżem do nadziewania
czekolada do polania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Proces przygotowania jest taki sam jak w przypadku kruchego ciasta. Klasycznie zrób kulkę, którą odłóż do lodówki na co najmniej godzinę a potem rozwałkuj.
  2. Jest to jednak ciasto budyniowe, które w oryginalnym przepisie wyciska się przez maszynkę, ale moja się zepsuła więc musiałam znaleźć jakieś inne rozwiązanie.
  3. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałam i wykroiłam z niego okrągłą foremką ciasteczka. Upiekłam je we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni i trwało to około 6 minut.
  4. Skleiłam je domową marmoladą a na drugi dzień polałam czekoladą - na przemian biała i ciemna aby dobrze wyglądały.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj