Budyniowa rolada bez mąki

Przepis Budyniowa rolada bez mąki

Dodał: NajKasia, 29.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mój synek Kubuś dyskretnie "omiótł wzrokiem" najpierw jedną lodówkę, potem drugą, w końcu poszedł sprawdzić również tę w garażu... Najpierw nawet nie zauważyła co robi bo gdy zacznę robić makaron to zapominam o całym świecie ale nagle do mnie dotarło. Nie mamy żadnego ciasta!!! Więc wzięłam się za coś szybkiego...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
100 gcukru pudru
1 opakowaniebudyniu waniliowego o dowolnym smaku
szczyptasoli

Krem:

2 puszkimandarynek
1 i 1/2 kubeczkaśmietany kremówki
2 opakowaniabudyniu waniliowego bez gotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce zmiksuj ręcznym mikserem żółtka z cukrem do osiągnięcia gęstej pianki a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z budyniem w proszku a na końcu dodaj sztywną piane z białek ubitą ze szczyptą soli.
  2. Ciasto daj na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który dla pewności jeszcze posmaruj masłem. Piecz około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Lekko ostygnięty płat razem z papierem zwiń i pozostaw do ostygnięcia, następnie rozwiń, posmaruj kremem i jednocześnie zdejmując papier zwiń ponownie. Gotową roladę daj do lodówki co najmniej na godzinę aby stężała.
  4. Jest to tak zwany krem "wytrząsany" więc wszystko należy dać do zamkniętego pojemnika, dokładnie zakręcić pokrywkę i potrząsać nim około 2 minut z boku na bok dopóki z miski nie przestanie być słychać stukania.
  5. Uwaga.: Kremu jest w roladzie duża ale to jedna z rzeczy która wegług mojego Kubusia jest niezbędna w "dobrym" cieście.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj