NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Budyniowa rolada bez mąki
Budyniowa rolada bez mąki
Przepis Budyniowa rolada bez mąki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Mój synek Kubuś dyskretnie "omiótł wzrokiem" najpierw jedną lodówkę, potem drugą, w końcu poszedł sprawdzić również tę w garażu... Najpierw nawet nie zauważyła co robi bo gdy zacznę robić makaron to zapominam o całym świecie ale nagle do mnie dotarło. Nie mamy żadnego ciasta!!! Więc wzięłam się za coś szybkiego...

NajKasia    ·   29.4.2021

Budyniowa rolada bez mąki

Mój synek Kubuś dyskretnie "omiótł wzrokiem" najpierw jedną lodówkę, potem drugą, w końcu poszedł sprawdzić również tę w garażu... Najpierw nawet nie zauważyła co robi bo gdy zacznę robić makaron to zapominam o całym świecie ale nagle do mnie dotarło. Nie mamy żadnego ciasta!!! Więc wzięłam się za coś szybkiego...

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
100 g
cukru pudru
1 opakowanie
budyniu waniliowego o dowolnym smaku
szczypta
soli

Krem:

2 puszki
mandarynek
1 i 1/2 kubeczka
śmietany kremówki
2 opakowania
budyniu waniliowego bez gotowania
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. W misce zmiksuj ręcznym mikserem żółtka z cukrem do osiągnięcia gęstej pianki a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z budyniem w proszku a na końcu dodaj sztywną piane z białek ubitą ze szczyptą soli.
  2. Ciasto daj na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który dla pewności jeszcze posmaruj masłem. Piecz około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Lekko ostygnięty płat razem z papierem zwiń i pozostaw do ostygnięcia, następnie rozwiń, posmaruj kremem i jednocześnie zdejmując papier zwiń ponownie. Gotową roladę daj do lodówki co najmniej na godzinę aby stężała.
  4. Jest to tak zwany krem "wytrząsany" więc wszystko należy dać do zamkniętego pojemnika, dokładnie zakręcić pokrywkę i potrząsać nim około 2 minut z boku na bok dopóki z miski nie przestanie być słychać stukania.
  5. Uwaga.: Kremu jest w roladzie duża ale to jedna z rzeczy która wegług mojego Kubusia jest niezbędna w "dobrym" cieście.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz