Budyniowa pokusa z czekoladą

Przepis Budyniowa pokusa z czekoladą

Dodał: NajKasia, 13.12.2020

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Budyniowa pokusa z czekoladąPrzepis Budyniowa pokusa z czekoladą
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prawdziwe szaleństwo smaku. Budyniowy przysmak z luksusową polewą czekoladową. Jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu - poradzą sobie z tym nawet początkujący miłośnicy wypieków.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Budyniowa pokusa z czekoladąPrzepis Budyniowa pokusa z czekoladą

Dodał: NajKasia, 13.12.2020

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 kubkicukru
4 szt.jajek
2,5 kubkamąki tortowej
1 kubekmleka
3/4 kubkaoleju
2 a 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkawanilii

Nadzienie:

2 opakowaniabudyniu waniliowego
700 mlmleka

Polewa:

230 gczekolady
1 kubekśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka ubij z cukrem i wanilią na pianę i stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i olejem roślinnym. Przygotowane ciasto ułóż na blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Blachę natłuść tłuszczem i posyp grubą mąką (można też użyć papieru do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor, około 30 minut. Wyjmij upieczone ciasto, zrób w nim dziurki trzonkiem drewnianej łyżki i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Klasycznie przygotuj budyń waniliowy. Możesz również dodać cukier, w zależności od tego jak słodki chcesz mieć krem. Ułóż warstwę na wystudzone ciasto i ładnie wygładź. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Podgrzej śmietanę na małym ogniu, ale nie gotuj. Po podgrzaniu śmietanki zdejmij ją z ognia i dodaj kawałki połamanej czekolady. Wymieszaj i polej po schłodzonym budyniu. Wstaw do lodówki i podawaj po schłodzeniu. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj