Budyniowa pokusa z czekoladą
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 kubkicukru
4 szt.jajek
2,5 kubkamąki tortowej
1 kubekmleka
3/4 kubkaoleju
2 a 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkawanilii
Nadzienie:
2 opakowaniabudyniu waniliowego
700 mlmleka
Polewa:
230 gczekolady
1 kubekśmietany kremówki
- Jajka ubij z cukrem i wanilią na pianę i stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i olejem roślinnym. Przygotowane ciasto ułóż na blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Blachę natłuść tłuszczem i posyp grubą mąką (można też użyć papieru do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor, około 30 minut. Wyjmij upieczone ciasto, zrób w nim dziurki trzonkiem drewnianej łyżki i pozostaw do ostygnięcia.
- Klasycznie przygotuj budyń waniliowy. Możesz również dodać cukier, w zależności od tego jak słodki chcesz mieć krem. Ułóż warstwę na wystudzone ciasto i ładnie wygładź. Pozostaw do ostygnięcia.
- Podgrzej śmietanę na małym ogniu, ale nie gotuj. Po podgrzaniu śmietanki zdejmij ją z ognia i dodaj kawałki połamanej czekolady. Wymieszaj i polej po schłodzonym budyniu. Wstaw do lodówki i podawaj po schłodzeniu. Smacznego!
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Pudinkové pokušení s čokoládou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Pudingové pokušenie s čokoládou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Puddingkuchen mit Schokoglasur an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Pudingos-csokoládés kísértés.
KOMENTARZE DO PRZEPISU