NajPrzepis.pl Budyniowa pokusa z czekoladą
Budyniowa pokusa z czekoladą
Przepis Budyniowa pokusa z czekoladą

Prawdziwe szaleństwo smaku. Budyniowy przysmak z luksusową polewą czekoladową. Jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu - poradzą sobie z tym nawet początkujący miłośnicy wypieków.

NajKasia    ·   13.12.2020

Budyniowa pokusa z czekoladą

Prawdziwe szaleństwo smaku. Budyniowy przysmak z luksusową polewą czekoladową. Jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu - poradzą sobie z tym nawet początkujący miłośnicy wypieków.

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 kubki
cukru
4 szt.
jajek
2,5 kubka
mąki tortowej
1 kubek
mleka
3/4 kubka
oleju
2 a 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka
wanilii

Nadzienie:

2 opakowania
budyniu waniliowego
700 ml
mleka

Polewa:

230 g
czekolady
1 kubek
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Jajka ubij z cukrem i wanilią na pianę i stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i olejem roślinnym. Przygotowane ciasto ułóż na blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Blachę natłuść tłuszczem i posyp grubą mąką (można też użyć papieru do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor, około 30 minut. Wyjmij upieczone ciasto, zrób w nim dziurki trzonkiem drewnianej łyżki i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Klasycznie przygotuj budyń waniliowy. Możesz również dodać cukier, w zależności od tego jak słodki chcesz mieć krem. Ułóż warstwę na wystudzone ciasto i ładnie wygładź. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Podgrzej śmietanę na małym ogniu, ale nie gotuj. Po podgrzaniu śmietanki zdejmij ją z ognia i dodaj kawałki połamanej czekolady. Wymieszaj i polej po schłodzonym budyniu. Wstaw do lodówki i podawaj po schłodzeniu. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz