NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Bułeczki czosnkowe z ziarnami
Bułeczki czosnkowe z ziarnami
Przepis Bułeczki czosnkowe z ziarnami
NajKasia    ·   15.12.2020

Bułeczki czosnkowe z ziarnami

Puszyste, miękkie i wyjątkowo delikatne ciasto o czosnkowym aromacie.

Składniki
150 g
mąki luksusowej
150 g
mąki tortowej
1 łyżeczka
cukru gruboziarnistego
1 łyżeczka
soli
20 g
drożdży
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
100 ml
mleka
100 ml
ciepłej wody
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 ząbki
czosnku
jajko do smarowania
ziarna lnu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru oraz drożdży. Odłóż na bok, aby powstał zaczyn.
  2. Oba rodzaje mąki wymieszaj w misce, dodaj sól, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zaczyn drożdżowy. Całość wymieszaj, dodaj 100 ml ciepłej wody i wyrabiaj rzadkie ciasto, które następnie posyp mąką tortową. Pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu posyp blat do wyrabiania ciasta mąką tortową, następnie przełóż  na niego ciasto i posyp mąką. Wyrabiaj elastyczne ciasto.  Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm  i przy pomocy małego kubka wycinaj kółeczka, które następnie układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  4. Wierzch tak przygotowanych porcji ciasta posmaruj żółtkiem, posyp ziarnami i piecz w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu bułeczki wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. Podawaj.
  5. U nas w domu nie udało się nawet wypełnić wnętrza bułek sosem i szynką,  serem czy innymi składnikami, bo znikały tak szybko. Wychodzą puszyste i wyjątkowo delikatne. Na pewno zrobię je ponownie, ale  tym razem z podwójnej ilości składników. 
  6. Z jednej porcji wychodzi około 50 bułeczek, jednak ilość jest uzależniona od wielkości wykrojonych kółek (średnio 3 cm).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz