Bułeczki czosnkowe z ziarnami

Przepis Bułeczki czosnkowe z ziarnami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Bułeczki czosnkowe z ziarnami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Puszyste, miękkie i wyjątkowo delikatne ciasto o czosnkowym aromacie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Bułeczki czosnkowe z ziarnami

SKŁADNIKI

150 gmąki luksusowej
150 gmąki tortowej
1 łyżeczkacukru gruboziarnistego
1 łyżeczkasoli
20 gdrożdży
1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
100 mlmleka
100 mlciepłej wody
2 łyżkioliwy z oliwek
2 ząbkiczosnku
jajko do smarowania
ziarna lnu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mleko podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru oraz drożdży. Odłóż na bok, aby powstał zaczyn.
  2. Oba rodzaje mąki wymieszaj w misce, dodaj sól, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zaczyn drożdżowy. Całość wymieszaj, dodaj 100 ml ciepłej wody i wyrabiaj rzadkie ciasto, które następnie posyp mąką tortową. Pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu posyp blat do wyrabiania ciasta mąką tortową, następnie przełóż  na niego ciasto i posyp mąką. Wyrabiaj elastyczne ciasto.  Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm  i przy pomocy małego kubka wycinaj kółeczka, które następnie układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  4. Wierzch tak przygotowanych porcji ciasta posmaruj żółtkiem, posyp ziarnami i piecz w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu bułeczki wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. Podawaj.
  5. U nas w domu nie udało się nawet wypełnić wnętrza bułek sosem i szynką,  serem czy innymi składnikami, bo znikały tak szybko. Wychodzą puszyste i wyjątkowo delikatne. Na pewno zrobię je ponownie, ale  tym razem z podwójnej ilości składników. 
  6. Z jednej porcji wychodzi około 50 bułeczek, jednak ilość jest uzależniona od wielkości wykrojonych kółek (średnio 3 cm).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj