NajPrzepis.pl Brzoskwiniowe kremowe ciasto
Brzoskwiniowe kremowe ciasto
Przepis Brzoskwiniowe kremowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Chętnie piekę kremowe ciasta z owocami. Oczywiście robię to też dlatego, że je u nas w domu lubimy. W zeszłym tygodniu piekłam z morelami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, przyszli goście i poczęstowałam ich ostatnimi kawałkami i koleżance tak bardzo smakowało, że zapytała czy mogę jej zrobić takie ciasto na urodziny. Z wielką radością je dla niej upiekłam a dla Was zrobiłam zdjęcia. Tym razem zrobiłam z brzoskwiniami :)

NajKasia    ·   14.6.2021

Brzoskwiniowe kremowe ciasto

Chętnie piekę kremowe ciasta z owocami. Oczywiście robię to też dlatego, że je u nas w domu lubimy. W zeszłym tygodniu piekłam z morelami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, przyszli goście i poczęstowałam ich ostatnimi kawałkami i koleżance tak bardzo smakowało, że zapytała czy mogę jej zrobić takie ciasto na urodziny. Z wielką radością je dla niej upiekłam a dla Was zrobiłam zdjęcia. Tym razem zrobiłam z brzoskwiniami :)

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
150 g
cukru pudru
200 ml
oleju
5 opakowań
budyniu waniliowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia

Ponadto:

2 puszki
brzoskwiń

Krem:

500 ml
śmietany kremówki
400 g
śmietany
1 torebka
żelatyny (20 g)

Wierzchnia warstwa:

1 torebka
galaretki cukierniczej żółtej extra mocnej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka, cukier i olej zmiksuj. Potem dodaj budynie w proszku i proszek do pieczenia. Ciasto daj na blaszkę o wymiarach 38x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Ostygnięty spód przełóż plasterkami brzoskwiń - potrzebujesz 2 puszki brzoskwiń.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę pozostaw aby napęczniała w odrobinie wody, następnie ogrzej aby się rozpuściła, ale nie może się gotować. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj ze śmietaną a potem tę masę wymieszaj z bitą śmietaną. Krem nałóż na brzoskwinie. Pozostaw aby stężało w lodówce. 
  4. Wierzchnią warstwę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej po powierzchni ciasta.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz