Brzoskwiniowe kremowe ciasto

Przepis Brzoskwiniowe kremowe ciasto

Dodał: NajKasia, 14.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Chętnie piekę kremowe ciasta z owocami. Oczywiście robię to też dlatego, że je u nas w domu lubimy. W zeszłym tygodniu piekłam z morelami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, przyszli goście i poczęstowałam ich ostatnimi kawałkami i koleżance tak bardzo smakowało, że zapytała czy mogę jej zrobić takie ciasto na urodziny. Z wielką radością je dla niej upiekłam a dla Was zrobiłam zdjęcia. Tym razem zrobiłam z brzoskwiniami :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
150 gcukru pudru
200 mloleju
5 opakowańbudyniu waniliowego
2 łyżeczkiproszku do pieczenia

Ponadto:

2 puszkibrzoskwiń

Krem:

500 mlśmietany kremówki
400 gśmietany
1 torebkażelatyny (20 g)

Wierzchnia warstwa:

1 torebkagalaretki cukierniczej żółtej extra mocnej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka, cukier i olej zmiksuj. Potem dodaj budynie w proszku i proszek do pieczenia. Ciasto daj na blaszkę o wymiarach 38x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Ostygnięty spód przełóż plasterkami brzoskwiń - potrzebujesz 2 puszki brzoskwiń.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę pozostaw aby napęczniała w odrobinie wody, następnie ogrzej aby się rozpuściła, ale nie może się gotować. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj ze śmietaną a potem tę masę wymieszaj z bitą śmietaną. Krem nałóż na brzoskwinie. Pozostaw aby stężało w lodówce. 
  4. Wierzchnią warstwę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej po powierzchni ciasta.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj