NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Czekoladowy cheesecake Brownies cheesecake z trzema rodzajami czekolady
Brownies cheesecake z trzema rodzajami czekolady
Przepis Brownies cheesecake z trzema rodzajami czekolady
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.3.2022

Brownies cheesecake z trzema rodzajami czekolady

Ciasto w trzech warstwach, z których każda zawiera inny rodzaj czekolady. Czekoladowy spód brownies z gorzką czekoladą, twarogowy krem z białą czekoladą a na koniec polewa z mlecznej czekolady tworzą świetne połączenie. Jeśli nie potrafisz się zdecydować czy upiec brownies czy cheesecake, sięgnij po ten przepis, który z pewnością zaspokoi Twoje wszystkie kubki smakowe.

40 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Spód brownies

100 g
gorzkiej czekolady
50 g
masła
3 szt.
jajek
100 g
cukru trzcinowego
40 g
kakao
80 g
mąki orkiszowej
1/2 małe op.
proszku do pieczenia

Twarogowa część

500 g
delikatnego twarogu
200 g
cream cheese/ serka do smarowania
100 g
białej czekolady
1 szt.
jajko
1 łyżeczka
budyniu

Polewa

100 g
czekolady mlecznej
50 ml
śmietany kremówki/ mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Czekoladę z masłem rozpuść nad parą lub w kuchence mikrofalowej. Zmiksuj z mieszanką jajeczną.
  2. Wymieszaj suche składniki i dodaj je do mieszanki czekoladowej. Ciasto wlej do okrągłej formy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  3. Rozpuść białą czekoladę. Twaróg i cream cheese zmiksuj, dodaj jajko i budyń i ponownie zmiksuj. Na koniec wymieszaj z rozpuszczoną czekolada.
  4. Część twarogową wylej na korpus brownies  i piecz w temperaturze 170 stopni 30-35 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 15 minut w uchylonym piekarniku, a potem je wyjmij.
  5. W garnku rozpuść połamaną czekoladę razem ze śmietaną. Wylej na ostygnięte ciasto, równomiernie rozetrzyj, ozdób i odłóż do lodówki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz