Brazylijskie pączki z kremem waniliowym
Ten przepis powstał prawdopodobnie w Niemczech ale jest bardzo popularny również w Brazylii. Waniliowy krem, który w połączeniu z puszystym ciastem smakuje fenomenalnie.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 op.suszonych drożdży
1 kubekciepłego mleka
4 kubkimąki
3 łyżkicukru
3 łyżkimasła
2 szt.żółtek
szczyptasoli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Krem:
2 kubkimleka
3 łyżkiskrobi kukurydzianej
4 szt.żółtka
1/2 kubkacukru
1 łyżeczkaesencji waniliowej
- Do ciepłego mleka dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj suszone drożdże i odstaw na chwilę aby powstał zaczyn. Pozostałe suche składniki wymieszaj w misce, dodaj żółtka, masło oraz zaczyn. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto daj na stolnicę i delikatnie rozgnieć je rękoma na większy płat. Za pomocą kieliszka wykrawaj kółeczka, które pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na pół godziny.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron aż będą złociste. Upieczone wyjmij i połóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
- Do mleka dodaj skrobię, żółtka i cukier. Ugotuj gęsty budyń, który odstaw, wymieszaj z esencją waniliową i pozostaw aby trochę ostygł.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Brazilské koblihy s vanilkovým krémem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Brazílske šišky s vanilkovým krémom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Berliner mit Vanillecreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Lágy, vaníliapudinggal töltött fánk.
KOMENTARZE DO PRZEPISU