Bratysławskie ciasto z polewą czekoladową

Przepis Bratysławskie ciasto z polewą czekoladową

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Stolica Słowacji też ma swoje ciasto. I jest ono bardzo smaczne. Podstawowe ciasta są z ośmiu jajek, ale to jest przepis na duża blaszkę, wyjdzie z tego dużo ciasta więc naprawdę nie musisz się bać że dla kogoś zabraknie :) Jedno ciasto zalewa się syropem rumowym dzięki czemu będzie doskonale wilgotne i bardzo smaczne. Ciekawe w tym przepisie jest to, że dolne ciasto smaruje się rozpuszczoną czekoladą a następnie obraca się je na drugą stronę, czyli czekolada jest na dole. Spróbuj, u nas w domu jest bardzo lubiane.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

8 szt.jajek
8 łyżekcukru
8 łyżekmąki
1 małe op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

3 szt.żółtek
3 łyżkicukru pudru
1 szt.budyń
200 mlmleka
250 gmasła

Syrop:

100 gcukru
150 mlwody
10 mlrumu

Ponadto:

200 gczekolady
180 gmasła
1 słoikdżemu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Upiecz 2 biszkopty, każdy z 4 jajek w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtka, cukier i ostrożnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Z wody i cukru ugotuj syrop, dodaj rum i wymieszaj.
  3. Jeden biszkopt posmaruj roztopioną czekoladą i pozostaw aby zastygła. Obróć na drugą stronę i posmaruj dżemem. Przykryj drugim biszkoptem i zalej ostygniętym syropem.
  4. Krem:
    Z mleka i budyniu ugotuj gęstą masę. Żółtka z cukrem pudrem ubij nad parą. Ubite żółtka wlej do ciepłego budyniu. Utrzyj razem i przygotowanym kremem posmaruj biszkopt.
  5. Polej polewą czekoladową. Pozostaw w chłodnym miejscu do następnego dnia i krój ostrym ząbkowanym nożem, który wcześniej zamaczaj w gorącej wodzie.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj