NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Brabanckie torciki z marcepanem
Brabanckie torciki z marcepanem
Przepis Brabanckie torciki z marcepanem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ja najpierw świąteczne ciasteczka moczę w czekoladzie a dopiero potem je sklejam. Przy takim postępowaniu trzeba jednak uważać, gdy zamoczone kawałki chwytamy rękoma aby nie zostały na czekoladzie odciski palców. Nie wygląda to zbyt dobrze, dlatego trzeba bardzo uważać. Tym razem sklejałam je Nutellą, nie robiłam żadnego specjalnego kremu, ponieważ tych świątecznych ciasteczek piekłam więcej i już nie zdążyłam. Ozdobiłam je marcepanem ale Ty nie musisz go używać jeśli nie chcesz.

NajKasia    ·   26.11.2021

Brabanckie torciki z marcepanem

Ja najpierw świąteczne ciasteczka moczę w czekoladzie a dopiero potem je sklejam. Przy takim postępowaniu trzeba jednak uważać, gdy zamoczone kawałki chwytamy rękoma aby nie zostały na czekoladzie odciski palców. Nie wygląda to zbyt dobrze, dlatego trzeba bardzo uważać. Tym razem sklejałam je Nutellą, nie robiłam żadnego specjalnego kremu, ponieważ tych świątecznych ciasteczek piekłam więcej i już nie zdążyłam. Ozdobiłam je marcepanem ale Ty nie musisz go używać jeśli nie chcesz.

Składniki

Składniki:

250 g
mąki
80 g
cukru pudru
180 g
tłuszczu
80 g
mielonych orzeszków
½ łyżeczki
cynamonu

Krem:

Nutella

Polewa:

150 g
czekolady do gotowania
75 g
utwardzonego 100% tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które pozostaw do następnego dnia.
  2. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółeczka i upiecz je. Piecz w temperaturze 170 stopni aż będą złociste.
  3. Połowę kółeczek zamocz w polewie czekoladowej i zanim polewa zastygnie ozdób śnieżynką z marcepana (do ozdoby możesz również użyć połowy orzecha lub migdałów).
  4. Po zastygnięciu polewy sklejaj kółeczka nutellą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz