Brabanckie torciki z marcepanem

Przepis Brabanckie torciki z marcepanem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ja najpierw świąteczne ciasteczka moczę w czekoladzie a dopiero potem je sklejam. Przy takim postępowaniu trzeba jednak uważać, gdy zamoczone kawałki chwytamy rękoma aby nie zostały na czekoladzie odciski palców. Nie wygląda to zbyt dobrze, dlatego trzeba bardzo uważać. Tym razem sklejałam je Nutellą, nie robiłam żadnego specjalnego kremu, ponieważ tych świątecznych ciasteczek piekłam więcej i już nie zdążyłam. Ozdobiłam je marcepanem ale Ty nie musisz go używać jeśli nie chcesz.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Składniki:

250 gmąki
80 gcukru pudru
180 gtłuszczu
80 gmielonych orzeszków
½ łyżeczkicynamonu

Krem:

Nutella

Polewa:

150 gczekolady do gotowania
75 gutwardzonego 100% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które pozostaw do następnego dnia.
  2. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółeczka i upiecz je. Piecz w temperaturze 170 stopni aż będą złociste.
  3. Połowę kółeczek zamocz w polewie czekoladowej i zanim polewa zastygnie ozdób śnieżynką z marcepana (do ozdoby możesz również użyć połowy orzecha lub migdałów).
  4. Po zastygnięciu polewy sklejaj kółeczka nutellą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj