Brabanckie orzechowe torciki

Przepis Brabanckie orzechowe torciki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli jesteś fanką orzechowych kremów to polecam spróbować zrobić te ciasteczka. Są luksusowe. Z tą czekoladą na wierzchu i ozdobione pistacjami wyglądają i smakują bosko :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

160 gmąki
80 gtartych orzeszków laskowych
80 gcukru pudru
120 gmasła
1 szt.jajko
1 lekko czubata łyżeczkakakao
szczyptasoli
pół łyżeczkimielonego cynamonu

Krem:

100 gmasła
1 łyżeczkacukru pudru
100 gkupnego kremu z orzeszków laskowych
do smakurum likier z orzeszków laskowych

Dodatkowo:

mąka na stolnicę
papier do pieczenia
marmolada o wyrazistym smaku
rozpuszczona gorzka czekolada
siekane niesolone orzechy pistacjowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj krem. Masło zmiksuj z łyżką cukru, dodaj krem z orzeszków laskowych i rum albo likier do smaku.
  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, orzechy, pokrojone w kostkę masło, dodaj również jajko, łyżkę kakao, nie zapomnij też o szczypcie soli i mielonym cynamonie. Wyrób gładkie ciasto, które rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka.
  3. Piecz na blaszce z papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 8 minut.
  4. Upieczone ciasteczka posmaruj marmoladą, za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem i sklej ciasteczka. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Potem wierzch zanurz w czekoladzie i posyp posiekanymi pistacjami.

Mój blog: Sladkosti

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj