NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Bożonarodzeniowe torciki kokosowe
Bożonarodzeniowe torciki kokosowe
Przepis Bożonarodzeniowe torciki kokosowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Bożonarodzeniowe torciki kokosowe

Jak wspomniałam w poprzednim przepisie, na Boże Narodzenie upiekłam więcej ciastek kokosowych niż planowałam, jednak moja rodzina po prostu je uwielbia. Wypróbowałam też kokosowe torciki z tego przepisu i muszę powiedzieć, że na naprawdę się udały. Ten krem kokosowy to najlepszy, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Z mleka, kokosa, cukru, masła i mielonych biszkoptów otrzymujemy super smaczny krem, którym kleimy połówki. Wierzch zanurzyłam w polewie czekoladowej, a następnie udekorowałam wszystko listkami marcepanu i czerwonym koralikiem. :)

Składniki

Składniki:

250 g
mąka gładka
100 g
cukier puder
150 g
tłuszcz
1 opakowanie
cukier waniliowy
2 łyżki
kakao
1szt.
jajka

Krem:

150 ml
mleko
80 g
wiórki kokosowe
80 g
cukier puder
80 g
mielone biszkopty
100 g
masło
do smaku
rum

Polewa:

150 g
czekolada do gotowania
75 g
margaryna
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników robimy ciasto, które odstawiamy do następnego dnia.
  2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
  3. Połowę każdego ciastka moczymy w polewie czekoladowej i zanim wyschnie, dekorujemy marcepanową ozdobą (do dekoracji można też użyć połówki orzecha, migdałów lub elementu z białej czekolady).
  4. Po wyschnięciu polewy zlepiamy połówki kremem kokosowym.
  5. Krem:
    Zagotowujemy mleko, cukier i kokos. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty i rum. Utarte masło mieszamy z masą kokosową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz