Bożonarodzeniowe torciki kokosowe

Przepis Bożonarodzeniowe torciki kokosowe
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jak wspomniałam w poprzednim przepisie, na Boże Narodzenie upiekłam więcej ciastek kokosowych niż planowałam, jednak moja rodzina po prostu je uwielbia. Wypróbowałam też kokosowe torciki z tego przepisu i muszę powiedzieć, że na naprawdę się udały. Ten krem kokosowy to najlepszy, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Z mleka, kokosa, cukru, masła i mielonych biszkoptów otrzymujemy super smaczny krem, którym kleimy połówki. Wierzch zanurzyłam w polewie czekoladowej, a następnie udekorowałam wszystko listkami marcepanu i czerwonym koralikiem. :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Składniki:

250 gmąka gładka
100 gcukier puder
150 gtłuszcz
1 opakowaniecukier waniliowy
2 łyżki kakao
1szt.jajka

Krem:

150 mlmleko
80 gwiórki kokosowe
80 gcukier puder
80 gmielone biszkopty
100 gmasło
do smaku rum

Polewa:

150 gczekolada do gotowania
75 gmargaryna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników robimy ciasto, które odstawiamy do następnego dnia.
  2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
  3. Połowę każdego ciastka moczymy w polewie czekoladowej i zanim wyschnie, dekorujemy marcepanową ozdobą (do dekoracji można też użyć połówki orzecha, migdałów lub elementu z białej czekolady).
  4. Po wyschnięciu polewy zlepiamy połówki kremem kokosowym.
  5. Krem:
    Zagotowujemy mleko, cukier i kokos. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty i rum. Utarte masło mieszamy z masą kokosową.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj