Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą

Przepis Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Boże Narodzenie już blisko i nie może zabraknąć zapachu klasycznych pieczonych ciasteczek. Przygotuj klasyczne kruche ciasteczka z bezą. Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA 60 PORCJI:

300 gmąki
100 gcukru pudru
200 gmargaryny
1 małe op.proszku do pieczenia
1 szt.jajko
1 op.cukru waniliowego
trochę startej skórki z cytryny

PIANKA z białek:

4 szt.białek
360 gdrobnego cukru

DO ŚRODKA:

250 gdżemy porzeczkowego
trochę wody
trochu aromatu rumowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj jajka, margarynę oraz skórkę z cytryny i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w zimne miejsce. Rozwałkuj je na grubość 3mm, wykrawaj kółeczka i piecz w rozgrzanym piekarniku. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Piana z białek: 240 g cukru daj do rondelka, zalej wodą tak aby cukier był zalany, około 100-120 ml. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj dopóki cukier się nie rozpuści, bez mieszania. 4 białka zmiksuj ze szczyptą soli do osiągnięcia pianki, miksuj dodawany łyżka po łyżce cukier i po trochę dodawaj ugotowany syrop. Całość miksuj 3-5 minut aż będzie porządnie sztywne. Cukru, który pozostał nierozpuszczony w rondelku nie przekładaj, aby nie zatkał rękawa cukierniczego.
  3. Upieczone kółeczka rozłóż na blaszce i za pomocą rękawa cukierniczego strzykaj pianę z białek na kółeczka. Susz w piekarniku w temperaturze  50 stopni przez około 45 minut.
  4. Dżem porzeczkowy wymieszaj z wodą, podgrzej, dodaj aromat rumowy i po ostygnięciu nanieś rękawem cukierniczym do środka każdego wianuszka. /Wystarczy nawet sam dżem/ Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Blažena Sadovská 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj