NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą
Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą
Przepis Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2021

Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą

Boże Narodzenie już blisko i nie może zabraknąć zapachu klasycznych pieczonych ciasteczek. Przygotuj klasyczne kruche ciasteczka z bezą. Pycha!

Składniki

SKŁADNIKI NA 60 PORCJI:

300 g
mąki
100 g
cukru pudru
200 g
margaryny
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 szt.
jajko
1 op.
cukru waniliowego
trochę startej skórki z cytryny

PIANKA z białek:

4 szt.
białek
360 g
drobnego cukru

DO ŚRODKA:

250 g
dżemy porzeczkowego
trochę wody
trochu aromatu rumowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj jajka, margarynę oraz skórkę z cytryny i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w zimne miejsce. Rozwałkuj je na grubość 3mm, wykrawaj kółeczka i piecz w rozgrzanym piekarniku. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Piana z białek: 240 g cukru daj do rondelka, zalej wodą tak aby cukier był zalany, około 100-120 ml. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj dopóki cukier się nie rozpuści, bez mieszania. 4 białka zmiksuj ze szczyptą soli do osiągnięcia pianki, miksuj dodawany łyżka po łyżce cukier i po trochę dodawaj ugotowany syrop. Całość miksuj 3-5 minut aż będzie porządnie sztywne. Cukru, który pozostał nierozpuszczony w rondelku nie przekładaj, aby nie zatkał rękawa cukierniczego.
  3. Upieczone kółeczka rozłóż na blaszce i za pomocą rękawa cukierniczego strzykaj pianę z białek na kółeczka. Susz w piekarniku w temperaturze  50 stopni przez około 45 minut.
  4. Dżem porzeczkowy wymieszaj z wodą, podgrzej, dodaj aromat rumowy i po ostygnięciu nanieś rękawem cukierniczym do środka każdego wianuszka. /Wystarczy nawet sam dżem/ Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Blažena Sadovská 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz