NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Bożonarodzeniowe migdałowe kwiatki z pianką
Bożonarodzeniowe migdałowe kwiatki z pianką
Przepis Bożonarodzeniowe migdałowe kwiatki z pianką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Bożonarodzeniowe migdałowe kwiatki z pianką

Kolejne luksusowe bożonarodzeniowe słodkości, które pokochasz. U nas w domu wszystkie świąteczne słodycze zdobione lub nadziewane pianką znikają a mgnieniu oka. Te migdałowe kwiatuszki nie są żadnym wyjątkiem.

40 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
mąki
60 g
cukru pudru
110 g
margaryny
2 szt.
żółtka

Pianka migdałowa:

2 szt.
białek
100 g
cukru pudru
100 g
łuskanych mielonych migdałów
1/4 łyżeczki
mielonego cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny (ja zostawiam na całą noc).
  2. Rozwałkuj na cienki płat o grubości 2 - 3 mm i wykrawaj kwiatki. Daj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Na każdy kwiatek strzykaj pianką migdałową. Przygotuj ją w ten sposób: Białka ubij na sztywną pianę i łyżka po łyżce dodawaj cukier i stale miksuj. Na końcu delikatnie wymieszaj z mielonymi migdałami i cynamonem.
  4. Masę daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj na kwiatki.
  5. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni tak, aby pianka na kwiatkach pozostała jaśniejsza, ja piekę około 10 min.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz