NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Boskie tartaletki z przepisu od Marianny
Boskie tartaletki z przepisu od Marianny
Boskie tartaletki z przepisu od Marianny
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.10.2021

Boskie tartaletki z przepisu od Marianny

Najlepsze słodycze nie tylko na święta ale też na przykład na niedzielę. Z tego przepisu korzystam już od dawna ale nigdy wcześniej nie próbowałam użyć małych foremek. Wyglądają ślicznie i są praktyczne. Na jeden kęs.

45 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
200 g
cukru pudru
1 szt.
jajek
140 g
mielonych orzechów włoskich
2 łyżki
kakao
250 g
masła
szczyta
cynamonu
1 szt.
cytryna - skórka + sok

Nadzienie orzechowe:

300 g
mielonych orzechów
100 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
100 ml
rumu

Krem:

3 szt.
jajek
150 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
300 g
masła
2 łyżki
kakao

Polewa:

200 g
czekolady
100 g
100% tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą odstaw na chwilę do zamrażarki. Po chwili wyjmij ciasto i daj do foremek na tartaletki tak, aby na środku powstał mały dołek.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 7 minut - piecz w temperaturze 170 stopni.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie orzechowe wymieszaj w misce.
  4. Upieczone tartaletki wyjmij z foremek, nałóż dżem który zakryj nadzieniem orzechowym a na wierzch rękawem cukierniczym strzykaj kremem.
  5. Krem przygotuj tak, że jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj w kąpieli wodnej aż będą sztywne. Pozostaw do ostygnięcia a potem dodaj masło i kakao. Miksuj dopóki nie otrzymasz ładnie gładkiego kremu.
  6. Gdy na tartaletkach masz już nałożony krem to odstaw tartaletki do lodówki. Jak krem porządnie stężeje to zanurz powierzchnię kremu w polewie czekoladowej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz