Boskie tartaletki z przepisu od Marianny

Boskie tartaletki z przepisu od Marianny
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Najlepsze słodycze nie tylko na święta ale też na przykład na niedzielę. Z tego przepisu korzystam już od dawna ale nigdy wcześniej nie próbowałam użyć małych foremek. Wyglądają ślicznie i są praktyczne. Na jeden kęs.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
200 gcukru pudru
1 szt.jajek
140 gmielonych orzechów włoskich
2 łyżkikakao
250 gmasła
szczytacynamonu
1 szt.cytryna - skórka + sok

Nadzienie orzechowe:

300 gmielonych orzechów
100 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
100 mlrumu

Krem:

3 szt.jajek
150 gcukru
1 op.cukru waniliowego
300 gmasła
2 łyżkikakao

Polewa:

200 gczekolady
100 g100% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą odstaw na chwilę do zamrażarki. Po chwili wyjmij ciasto i daj do foremek na tartaletki tak, aby na środku powstał mały dołek.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 7 minut - piecz w temperaturze 170 stopni.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie orzechowe wymieszaj w misce.
  4. Upieczone tartaletki wyjmij z foremek, nałóż dżem który zakryj nadzieniem orzechowym a na wierzch rękawem cukierniczym strzykaj kremem.
  5. Krem przygotuj tak, że jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj w kąpieli wodnej aż będą sztywne. Pozostaw do ostygnięcia a potem dodaj masło i kakao. Miksuj dopóki nie otrzymasz ładnie gładkiego kremu.
  6. Gdy na tartaletkach masz już nałożony krem to odstaw tartaletki do lodówki. Jak krem porządnie stężeje to zanurz powierzchnię kremu w polewie czekoladowej.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj