Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe

Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe

Dodał: NajKasia, 23.1.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatweBoskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatweBoskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prosty przepis, który będzie w stanie wykonać nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Polecam go każdemu, kto nie lubi przesłodzonych deserów, po których musi wypić szklankę wody, aby pozbyć się z ust nadmiernie słodkiego smaku :) Oczywiście ten, kto bardzo lubi słodkie może dodać więcej cukru, ale nie polecam. Tak jak jest w przepisie jest doskonale. Nie na darmo się mówi że nasze babcie były doskonałymi kucharkami. To jest stary, tradycyjny przepis więc zapisz go, aby przetrwał kolejne dziesięciolecia.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatweBoskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatweBoskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe

Dodał: NajKasia, 23.1.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na ciasto:

400 gmąki tortowej
200 gmasła lub margaryny
150 gcukru pudru
szczyptasoli
2-3 łyżkimleka
1 szt.jajko

Na krem:

600 mlkwaśnej śmietany
2 op.budyniu waniliowego
150 gcukru
500 mlmleka
1 szt.cytryny - skórka i sok

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę tortową przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej (masło możesz zamienić na margarynę, ale z masłem ciasto jest o wiele smaczniejsze), dodaj również cukier puder, szczyptę soli oraz jajko i wyrób gładką kulę ciasta. W razie potrzeby dodaj też 2-3 łyżeczki mleka. Zależy od wielkości jajka i od tego, czy ciasto po wyrobieniu jest elastyczne. Powinno się ładnie toczyć, nie powinno się rozrywać.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń, który nakryj folią spożywczą i odstaw na bok do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj kwaśną śmietanę i sok (jak równiez skórkę do smaku) z jednej cytryny.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie połówki. Jedną połówkę rozwałkuj na wielkość blaszki (20x30 cm), przełóż je na posmarowaną i oprószoną mąką blaszkę i równomiernie posmaruj kremem śmietankowym. Przykryj drugą połową ciasta i włóż aby się piekło we wcześniej nagrzanym piekarniku. 
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny, ale najlepiej obserwuj ciasto.
  6. Pozostaw do ostygnięcia i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj