NajPrzepis.pl Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe
Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe
Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe

Prosty przepis, który będzie w stanie wykonać nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Polecam go każdemu, kto nie lubi przesłodzonych deserów, po których musi wypić szklankę wody, aby pozbyć się z ust nadmiernie słodkiego smaku :) Oczywiście ten, kto bardzo lubi słodkie może dodać więcej cukru, ale nie polecam. Tak jak jest w przepisie jest doskonale. Nie na darmo się mówi że nasze babcie były doskonałymi kucharkami. To jest stary, tradycyjny przepis więc zapisz go, aby przetrwał kolejne dziesięciolecia.

NajKasia    ·   23.1.2021

Boskie śmietankowe ciasto z przepisu od babci, które jest niewiarygodnie łatwe

Prosty przepis, który będzie w stanie wykonać nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Polecam go każdemu, kto nie lubi przesłodzonych deserów, po których musi wypić szklankę wody, aby pozbyć się z ust nadmiernie słodkiego smaku :) Oczywiście ten, kto bardzo lubi słodkie może dodać więcej cukru, ale nie polecam. Tak jak jest w przepisie jest doskonale. Nie na darmo się mówi że nasze babcie były doskonałymi kucharkami. To jest stary, tradycyjny przepis więc zapisz go, aby przetrwał kolejne dziesięciolecia.

Składniki

Na ciasto:

400 g
mąki tortowej
200 g
masła lub margaryny
150 g
cukru pudru
szczypta
soli
2-3 łyżki
mleka
1 szt.
jajko

Na krem:

600 ml
kwaśnej śmietany
2 op.
budyniu waniliowego
150 g
cukru
500 ml
mleka
1 szt.
cytryny - skórka i sok
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę tortową przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej (masło możesz zamienić na margarynę, ale z masłem ciasto jest o wiele smaczniejsze), dodaj również cukier puder, szczyptę soli oraz jajko i wyrób gładką kulę ciasta. W razie potrzeby dodaj też 2-3 łyżeczki mleka. Zależy od wielkości jajka i od tego, czy ciasto po wyrobieniu jest elastyczne. Powinno się ładnie toczyć, nie powinno się rozrywać.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń, który nakryj folią spożywczą i odstaw na bok do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj kwaśną śmietanę i sok (jak równiez skórkę do smaku) z jednej cytryny.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie połówki. Jedną połówkę rozwałkuj na wielkość blaszki (20x30 cm), przełóż je na posmarowaną i oprószoną mąką blaszkę i równomiernie posmaruj kremem śmietankowym. Przykryj drugą połową ciasta i włóż aby się piekło we wcześniej nagrzanym piekarniku. 
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny, ale najlepiej obserwuj ciasto.
  6. Pozostaw do ostygnięcia i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz