NajPrzepis.pl Boskie ciasto DALMATYŃCZYK
Boskie ciasto DALMATYŃCZYK
Przepis Boskie ciasto DALMATYŃCZYK
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Boskie ciasto DALMATYŃCZYK

Delikatne kawałki z czarno-białym ciastem. Krem czekoladowy na wierzchu, delikatna bita śmietana a do tego jeszcze starta czekolada.

Składniki

Jasne ciasto:

6 szt.
białek
6 łyżek
cukru
6 łyżek
mąki
1 łyżek
oleju
1/2 małe op.
proszku do pieczenia

Ciemne ciasto:

6 szt.
żółtek
6 łyżek
cukru
6 łyżek
mąki
2 łyżki
kakao
1 łyżka
oleju
100 ml
mleka
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Do polania:

500 ml
mleka
5 łyżek
cukru

Krem:

1 l
mleka
3 op.
budyniu czekoladowego
10 łyżek
cukru
250 g
masła

Ponadto:

500 ml
śmietany kremówki
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto łyżkami układaj w gromadkach na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia o wymiarach 34 x 40 cm.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj mleko, olej a na końcu również mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne ciasto ułóż pomiędzy białymi gromadkami i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni aż będzie złociste.
  3. Upieczone ciasto polej mlekiem, w którym rozpuść cukier.
  4. Krem:
    Klasycznie ugotuj gęsty budyń czekoladowy, który pozostaw do ostygnięcia. Masło mikserem zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Krem ułóż na cieście, ładnie wygładź a na wierzch daj ubitą śmietanę. Wierzch posyp startą czekoladą i pozostaw w lodówce aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz