Boskie ciasto DALMATYŃCZYK

Przepis Boskie ciasto DALMATYŃCZYK

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Delikatne kawałki z czarno-białym ciastem. Krem czekoladowy na wierzchu, delikatna bita śmietana a do tego jeszcze starta czekolada.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Jasne ciasto:

6 szt.białek
6 łyżekcukru
6 łyżekmąki
1 łyżekoleju
1/2 małe op.proszku do pieczenia

Ciemne ciasto:

6 szt.żółtek
6 łyżekcukru
6 łyżekmąki
2 łyżkikakao
1 łyżkaoleju
100 mlmleka
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Do polania:

500 mlmleka
5 łyżekcukru

Krem:

1 lmleka
3 op.budyniu czekoladowego
10 łyżekcukru
250 gmasła

Ponadto:

500 mlśmietany kremówki
100 gczekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto łyżkami układaj w gromadkach na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia o wymiarach 34 x 40 cm.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj mleko, olej a na końcu również mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne ciasto ułóż pomiędzy białymi gromadkami i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni aż będzie złociste.
  3. Upieczone ciasto polej mlekiem, w którym rozpuść cukier.
  4. Krem:
    Klasycznie ugotuj gęsty budyń czekoladowy, który pozostaw do ostygnięcia. Masło mikserem zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Krem ułóż na cieście, ładnie wygładź a na wierzch daj ubitą śmietanę. Wierzch posyp startą czekoladą i pozostaw w lodówce aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj