Boskie bananowe ciasto MAŁPA

Przepis Boskie bananowe ciasto MAŁPA

Dodał: NajKasia, 28.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Boskie ciasto bananowe MAŁPA. Mój mąż uwielbia bananowe ciasto i poprosił bym mu jakieś upiekła więc to zrobiłam. Wypróbowałam nowy przepis, którego jeszcze wcześniej nie próbowałam i był fantastyczny. Ciasto było wspaniałe, dodany do niego olej spowodował, że wcale się nie kruszyło i wszystko się ładnie trzymało a do tego ten krem z twarogu i śmietany, aaach jeszcze teraz mi ślinka cieknie na samą myśl, ale ciasto już się skończyło :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
300 gcukru
125 mloleju
125 mlwody
3 łyżkikakao
200 gmąki
1/2 małe op.proszku do pieczenia

Krem:

500 gdelikatnego twarogu
100 gcukru pudru
1 szt.cytryny - sok
6 listkówżelatyny
2 op.śmietany kremówki

Polewa:

200 ggorzkiej czekolady
1 łyżkaoleju
150 mlśmietany kremówki

Ponadto będziemy potrzebować:

banany około 8 sztuk średniej wielkości
sok z cytryny do pokropienia bananów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka z cukrem ubij mikserem aż osiągniesz piankę, powoli dodaj olej na przemian z wodą. Na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z mieszanką kakao, mąki i proszku do pieczenia.
  2. Przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut.
  3. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż na nim przekrojone na pół banany, pokrop je sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
  4. Listki żelatyny namocz w wodzie, aby napęczniały (postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ponieważ każda żelatyna jest innna). W misce utrzyj twaróg z cukrem i sokiem z cytryny. Daj trochę twarogowej masy do żelatyny wymieszaj a następnie całą żelatynową masę daj do masy twarogowej. W drugiej misce ubij śmietaną na sztywno i delikatnie wymieszaj ją drewnianą łyżką z masą twarogową.
  5. Przygotowany krem połóż na bananach i ładnie wygładź. Daj do lodówki aby stężał.
  6. Gdy krem stężeje przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej oraz śmietanę. Połącz mieszając i polej tym krem. Ładnie wygładź i odłóż do lodówki aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj