NajPrzepis.pl Boskie bananowe ciasto MAŁPA
Boskie bananowe ciasto MAŁPA
Przepis Boskie bananowe ciasto MAŁPA
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Boskie ciasto bananowe MAŁPA. Mój mąż uwielbia bananowe ciasto i poprosił bym mu jakieś upiekła więc to zrobiłam. Wypróbowałam nowy przepis, którego jeszcze wcześniej nie próbowałam i był fantastyczny. Ciasto było wspaniałe, dodany do niego olej spowodował, że wcale się nie kruszyło i wszystko się ładnie trzymało a do tego ten krem z twarogu i śmietany, aaach jeszcze teraz mi ślinka cieknie na samą myśl, ale ciasto już się skończyło :)

NajKasia    ·   28.3.2021

Boskie bananowe ciasto MAŁPA

Boskie ciasto bananowe MAŁPA. Mój mąż uwielbia bananowe ciasto i poprosił bym mu jakieś upiekła więc to zrobiłam. Wypróbowałam nowy przepis, którego jeszcze wcześniej nie próbowałam i był fantastyczny. Ciasto było wspaniałe, dodany do niego olej spowodował, że wcale się nie kruszyło i wszystko się ładnie trzymało a do tego ten krem z twarogu i śmietany, aaach jeszcze teraz mi ślinka cieknie na samą myśl, ale ciasto już się skończyło :)

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
300 g
cukru
125 ml
oleju
125 ml
wody
3 łyżki
kakao
200 g
mąki
1/2 małe op.
proszku do pieczenia

Krem:

500 g
delikatnego twarogu
100 g
cukru pudru
1 szt.
cytryny - sok
6 listków
żelatyny
2 op.
śmietany kremówki

Polewa:

200 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
oleju
150 ml
śmietany kremówki

Ponadto będziemy potrzebować:

banany około 8 sztuk średniej wielkości
sok z cytryny do pokropienia bananów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka z cukrem ubij mikserem aż osiągniesz piankę, powoli dodaj olej na przemian z wodą. Na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z mieszanką kakao, mąki i proszku do pieczenia.
  2. Przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut.
  3. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż na nim przekrojone na pół banany, pokrop je sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
  4. Listki żelatyny namocz w wodzie, aby napęczniały (postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ponieważ każda żelatyna jest innna). W misce utrzyj twaróg z cukrem i sokiem z cytryny. Daj trochę twarogowej masy do żelatyny wymieszaj a następnie całą żelatynową masę daj do masy twarogowej. W drugiej misce ubij śmietaną na sztywno i delikatnie wymieszaj ją drewnianą łyżką z masą twarogową.
  5. Przygotowany krem połóż na bananach i ładnie wygładź. Daj do lodówki aby stężał.
  6. Gdy krem stężeje przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej oraz śmietanę. Połącz mieszając i polej tym krem. Ładnie wygładź i odłóż do lodówki aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz