Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady

Przepis Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady

Dodał: NajKasia, 12.1.2021

Kategorie: Ciastka, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dzięki szczegółowym zdjęciom procesu przygotowania będzie go w stanie zrobić nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Musiałam wypróbować ten kremowy deser. Najczęściej piekę ciasta z kremem dla mojej starszej córki, ale muszę przyznać, że tym razem moja chęć spróbowania tego deseru była silniejsza niż jej. Wygląda fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej. Nie bój się stosunkowo dużej ilości składników, jest naprawdę łatwy do przygotowania.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady

Dodał: NajKasia, 12.1.2021

Kategorie: Ciastka, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto (kubek = 200 ml)

4 szt.jajek
1 kubekcukru pudru
1 kubekmąki tortowej
3 łyżkikakao
1 małe op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego

Krem:

1 lmleka
4 łyżkimąki tortowej
4 łyżkiskrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 kubkacukru pudru
2 szt.jajek
100 gmasła
1 op.cukru waniliowego
400 mlśmietany 30%

Polewa:

200 mlśmietany 30%
100 gmlecznej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto ułóż na blaszce (im wyższa blaszka, tym niższe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  2. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  3. Krem:
    Wszystkie składniki oprócz masła, cukru waniliowego i śmietany wymieszaj w garnku i ugotuj gęsty "budyń". Gęsty "budyń" odstaw i do gorącego dodaj masło i cukier waniliowy. Mieszając rozpuść masło u cukier. Mieszałam klasycznym mikserem i uzyskałam pięknie gładki krem. Pozostaw go do ostygnięcia.
  4. Na końcu ubij śmietanę aż będzie gęsta i delikatnie (już tylko łyżką) wymieszaj ją z "budyniem". Przygotowany krem podziel na dwie połowy.
  5. Jedną część nałóż na ciasto (z wcześniej odciętymi krawędziami), na krem pokrusz wcześniej odcięte krawędzie ciasta i ułóż drugą warstwę kremu. Ładnie wygładź i odłóż do lodówki aby stężał.
  6. Gdy krem już porządnie stężał polej wierzch polewą czekoladową - podgrzej śmietanę i dodaj połamaną na kawałeczki czekoladą. Rozpuść ją mieszając.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj