Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady
Dzięki szczegółowym zdjęciom procesu przygotowania będzie go w stanie zrobić nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Musiałam wypróbować ten kremowy deser. Najczęściej piekę ciasta z kremem dla mojej starszej córki, ale muszę przyznać, że tym razem moja chęć spróbowania tego deseru była silniejsza niż jej. Wygląda fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej. Nie bój się stosunkowo dużej ilości składników, jest naprawdę łatwy do przygotowania.
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto (kubek = 200 ml)
4 szt.jajek
1 kubekcukru pudru
1 kubekmąki tortowej
3 łyżkikakao
1 małe op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
Krem:
1 lmleka
4 łyżkimąki tortowej
4 łyżkiskrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 kubkacukru pudru
2 szt.jajek
100 gmasła
1 op.cukru waniliowego
400 mlśmietany 30%
Polewa:
200 mlśmietany 30%
100 gmlecznej czekolady
- Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto ułóż na blaszce (im wyższa blaszka, tym niższe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
- Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
- Krem:
Wszystkie składniki oprócz masła, cukru waniliowego i śmietany wymieszaj w garnku i ugotuj gęsty "budyń". Gęsty "budyń" odstaw i do gorącego dodaj masło i cukier waniliowy. Mieszając rozpuść masło u cukier. Mieszałam klasycznym mikserem i uzyskałam pięknie gładki krem. Pozostaw go do ostygnięcia.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Bombastický hrnkový zákusek pro všechny milovníky čokolády.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bombastický hrnčekový zákusok pre všetkých milovníkov čokolády.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schoko-Creme-Schnitten für Schokoholics (Tassenrezept) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Bögrés krémes szelet csokiöntettel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU