NajPrzepis.pl Desery Ciastka Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady
Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady
Przepis Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady
NajKasia    ·   12.1.2021

Bombowy deser dla wszystkich miłośników czekolady

Dzięki szczegółowym zdjęciom procesu przygotowania będzie go w stanie zrobić nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Musiałam wypróbować ten kremowy deser. Najczęściej piekę ciasta z kremem dla mojej starszej córki, ale muszę przyznać, że tym razem moja chęć spróbowania tego deseru była silniejsza niż jej. Wygląda fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej. Nie bój się stosunkowo dużej ilości składników, jest naprawdę łatwy do przygotowania.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto (kubek = 200 ml)

4 szt.
jajek
1 kubek
cukru pudru
1 kubek
mąki tortowej
3 łyżki
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

1 l
mleka
4 łyżki
mąki tortowej
4 łyżki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 kubka
cukru pudru
2 szt.
jajek
100 g
masła
1 op.
cukru waniliowego
400 ml
śmietany 30%

Polewa:

200 ml
śmietany 30%
100 g
mlecznej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto ułóż na blaszce (im wyższa blaszka, tym niższe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  2. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  3. Krem:
    Wszystkie składniki oprócz masła, cukru waniliowego i śmietany wymieszaj w garnku i ugotuj gęsty "budyń". Gęsty "budyń" odstaw i do gorącego dodaj masło i cukier waniliowy. Mieszając rozpuść masło u cukier. Mieszałam klasycznym mikserem i uzyskałam pięknie gładki krem. Pozostaw go do ostygnięcia.
  4. Na końcu ubij śmietanę aż będzie gęsta i delikatnie (już tylko łyżką) wymieszaj ją z "budyniem". Przygotowany krem podziel na dwie połowy.
  5. Jedną część nałóż na ciasto (z wcześniej odciętymi krawędziami), na krem pokrusz wcześniej odcięte krawędzie ciasta i ułóż drugą warstwę kremu. Ładnie wygładź i odłóż do lodówki aby stężał.
  6. Gdy krem już porządnie stężał polej wierzch polewą czekoladową - podgrzej śmietanę i dodaj połamaną na kawałeczki czekoladą. Rozpuść ją mieszając.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz