Bombowy czekoladowy deser bez mąki, który dosłownie rozpływa się w ustach

Przepis Bombowy czekoladowy deser bez mąki, który dosłownie rozpływa się w ustach

Dodał: NajKasia, 27.1.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe, rozpływające się w ustach ciasto, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów. Nie jest wymagający pod względem pracy, choć mogło by się wydawać, że będzie. Jest w stanie go przygotować nawet początkująca osoba, która z pieczeniem nie ma prawie żadnego doświadczenia. Starałam się opisać cały proces jak najdokładniej, abyś podczas pracy nie miała żadnych problemów. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.1.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

85 gmasła
100 gczekolady
6 szt.żółtek
20 gcukru kryształ
6 gkakao
6 szt.białek
1 gsoli
80 gcukru kryształ

Krem:

10 gziaren kawy
75 gmleka
130 gczekolady
300 gśmietany kremówki
25 gcukru kryształ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło razem z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną masę odstaw na bok i pozostaw na chwilę do ostygnięcia..
  2. W misce ubij żółtka razem z cukrem kryształ do osiągnięcia pianki. Dodaj przesiane kakao i jeszcze chwilę ubijaj mikserem. Do tak ubitej gęstej pianki dodaj ostygniętą mieszankę czekolady i masła. Gęstą piankę odstaw na bok.
  3. W drugiej misce ubij białka razem ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo w trzech porcjach dodawaj cukier kryształ i ubijaj dopóki nie osiągniesz sztywnej piany.
  4. 1/3 ubitej piany z białek dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj ponownie 1/3 i dokładnie ale lekko wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę z białek i znów dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto wyłóż na dużą blaszkę z papierem do pieczenia, ładnie wygładź i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Przed pieczeniem jeszcze blaszką z ciastem co najmniej 5 razy uderz o stół, aby rozbiły się bąbelki, które znajdują się w cieście. Upieczone ciasto wyjmij, zdejmij z blaszki i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Przygotuj krem. Mleko daj do garnka, dodaj ziarna kawy i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć odstaw i zakryj. Pozostaw na pół godziny, Po pół godzinie znów doprowadź mleko z ziarnami kawy do wrzenia. Zdejmij z ognia i jeszcze gorące mleko z ziarnami przecedź przez sitko do miski z połamaną czekoladą. Dokładnie wymieszaj, aby czekolada połączyła się z mlekiem i pozostaw do ostygnięcia.
  7. W misce ubij śmietanę z cukrem, w trakcie ubijania dodawaj czekoladę rozpuszczoną w mleku i ubijaj dopóki nie osiągniesz czekoladowej bitej śmietany.
  8. Ostygnięte ciasto przełóż na drugi papier, odetnij krawędzie (wyrównaj), podziel je na trzy równe części i możesz przekładać kremem.
  9. Ciasto, krem, ciasto, krem, ciasto i na wierzchu reszta kremu.
  10. Ozdób tartą czekoladą i odłóż do lodówki aby zastygło.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj