NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Bombowe orzechowe ciasteczka. Idealne ciasto z kwaśną śmietaną, które nada się też na świąteczne wypieki
Bombowe orzechowe ciasteczka. Idealne ciasto z kwaśną śmietaną, które nada się też na świąteczne wypieki
Przepis Bombowe orzechowe ciasteczka. Idealne ciasto z kwaśną śmietaną, które nada się też na świąteczne wypieki

Kruchutkie ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ciasto jest z dodatkiem kwaśniej śmietany, gdy się z nim pracuje to wcale się nie łamie i jest fajnie elastyczne. Robię małe kółeczka, które nadziewam nadzieniem orzechowym i jabłkami. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   20.10.2022

Bombowe orzechowe ciasteczka. Idealne ciasto z kwaśną śmietaną, które nada się też na świąteczne wypieki

Kruchutkie ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ciasto jest z dodatkiem kwaśniej śmietany, gdy się z nim pracuje to wcale się nie łamie i jest fajnie elastyczne. Robię małe kółeczka, które nadziewam nadzieniem orzechowym i jabłkami. Koniecznie spróbuj.

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 szt.
mniejsze jajko
70 g
kwaśnej śmietany
100 g
masła w pokojowej temperaturze
45 ml
oleju
40 g
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
280 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego

Nadzienie:

2 szt.
mniejsze jabłko
70 g
mielonych orzechów włoskich
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób kulkę, którą odłóż do lodówki.
  2. Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj cukier oraz cynamon i przez chwilę podsmażaj na małym ogniu. Dodaj orzechy i wymieszaj. Pozostaw by trochę ostygło.
  3. Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj na trochę grubszy płat, z którego wykrawaj kółeczka. Do środka włóż nadzienie a krawędzie połącz na środku palcami.
  4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Obserwuj.
  5. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz