Bogaty sernik z wiórkami kokosowymi

Przepis Bogaty sernik z wiórkami kokosowymi

Dodał: NajKasia, 20.7.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Sernik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na sernik. Zdecydowałam się na ten przepis ponieważ przypomina mi starą dobrą klasykę - sernik tarty na tarce. W tej kokosowej wersji jest jeszcze smaczniejszy. Ciasto jest bardzo wilgotne i chrupiące.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.7.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Sernik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki
120 gmasła
100 gcukru pudru
1 łyżkasmalcu wieprzowego
1 szt.żółtko
3 łyżkiśmietany
1,5 łyżkikakao
1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia

Warstwa twarogowa:

1 kgtwarogu
100 gmasła
5 szt.jajek
200 gcukru pudru
250 mlmleka kokosowego
100 gwiórków kokosowych
2 łyżkimąki
1 łyżkaskrobi kukurydzianej
1-5 łyżeklikieru kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, podziel ją na dwie połówki i włóż do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
  2. Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, na zmianę dodawaj do tego twaróg i jajka. Po dodaniu każdego jajka dobrze zmiksuj, dodaj mleko kokosowe (ewentulanie możesz użyć również śmietany kokosowej) i likier. Na końcu dodaj przesianą mąkę z wiórkami kokosowymi i skrobią kukurydzianą.
  3. Przygotuj blaszkę o wymiarach 22x33 cm, dno wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce jedną kuleczkę ciasta, wylej nadzienie twarogowe. Zetrzyj na tarce drugą kuleczkę i upiecz.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik,uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku aby ostygło.
  5. Gdy ciasto zupełnie ostygnie przełóż je do lodówki i krój dopiero jak będzie dobrze schłodzone.

Mój blog: Adkas

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj