NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym
Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym
Przepis Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Prosty obiad, który sobie zażyczyły moje córki. Ponieważ w lasach jeszcze nie ma grzybów, musiałam zrobić go z tego, co jest dostępne w sklepie. Nie jest może tak wyrazisty w smaku, ale lepsze to niż nic :). Doskonały sos grzybowy, do którego świetnie pasuje knedlik na parze, przynajmniej dla mnie. Mężowi dałam do tego makaron penne, więc po prostu zrób to, co Ci bardziej smakuje.

NajKasia    ·   20.5.2021

Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym

Prosty obiad, który sobie zażyczyły moje córki. Ponieważ w lasach jeszcze nie ma grzybów, musiałam zrobić go z tego, co jest dostępne w sklepie. Nie jest może tak wyrazisty w smaku, ale lepsze to niż nic :). Doskonały sos grzybowy, do którego świetnie pasuje knedlik na parze, przynajmniej dla mnie. Mężowi dałam do tego makaron penne, więc po prostu zrób to, co Ci bardziej smakuje.

Składniki
500 g
świeżych boczniaków
2 szt.
średniej wielkości cebule
według potrzeb
olej
szczypta
soli, pieprz
szczypta
słodkiej mielonej czerwonej papryki
25 ml
śmietany 30%
według potrzeb
mleko
według potrzeb
mąka
do smaku
vegeta
2 kostki
rosołków grzybowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymyte boczniaki pokrój (kapelusze, ewentualnie również nóżki) w paseczki, na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj pokrojone boczniaki.
  2. Posól, popieprz, dodaj trochę słodkiej czerwonej papryki i wymieszaj.
  3. Stale mieszając chwilę podduś i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, dodaj rosołki grzybowe i gotuj na małym ogniu.
  4. Ugotowane zalej śmietaną.
  5. Do odrobiny mleka dodaj mąkę i zagęść sos.
  6. Dopraw vegetą i chwilkę gotuj.
  7. Podawaj z knedlikiem lub z makaronem penne.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz