Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym
Prosty obiad, który sobie zażyczyły moje córki. Ponieważ w lasach jeszcze nie ma grzybów, musiałam zrobić go z tego, co jest dostępne w sklepie. Nie jest może tak wyrazisty w smaku, ale lepsze to niż nic :). Doskonały sos grzybowy, do którego świetnie pasuje knedlik na parze, przynajmniej dla mnie. Mężowi dałam do tego makaron penne, więc po prostu zrób to, co Ci bardziej smakuje.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
500 gświeżych boczniaków
2 szt.średniej wielkości cebule
według potrzebolej
szczyptasoli, pieprz
szczyptasłodkiej mielonej czerwonej papryki
25 mlśmietany 30%
według potrzebmleko
według potrzebmąka
do smakuvegeta
2 kostkirosołków grzybowych
- Wymyte boczniaki pokrój (kapelusze, ewentualnie również nóżki) w paseczki, na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj pokrojone boczniaki.
- Posól, popieprz, dodaj trochę słodkiej czerwonej papryki i wymieszaj.
- Stale mieszając chwilę podduś i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, dodaj rosołki grzybowe i gotuj na małym ogniu.
- Ugotowane zalej śmietaną.
- Do odrobiny mleka dodaj mąkę i zagęść sos.
- Dopraw vegetą i chwilkę gotuj.
- Podawaj z knedlikiem lub z makaronem penne.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Hlívy na smetaně s kynutým knedlíkem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Hlivy na smotane s kysnutou knedľou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Pilz-Sahne-Soße mit Austernpilzen und Knödel an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tejszínes gomba.
KOMENTARZE DO PRZEPISU