Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym

Przepis Boczniaki na śmietanie z knedlikiem drożdżowym

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prosty obiad, który sobie zażyczyły moje córki. Ponieważ w lasach jeszcze nie ma grzybów, musiałam zrobić go z tego, co jest dostępne w sklepie. Nie jest może tak wyrazisty w smaku, ale lepsze to niż nic :). Doskonały sos grzybowy, do którego świetnie pasuje knedlik na parze, przynajmniej dla mnie. Mężowi dałam do tego makaron penne, więc po prostu zrób to, co Ci bardziej smakuje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

500 gświeżych boczniaków
2 szt.średniej wielkości cebule
według potrzebolej
szczyptasoli, pieprz
szczyptasłodkiej mielonej czerwonej papryki
25 mlśmietany 30%
według potrzebmleko
według potrzebmąka
do smakuvegeta
2 kostkirosołków grzybowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wymyte boczniaki pokrój (kapelusze, ewentualnie również nóżki) w paseczki, na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj pokrojone boczniaki.
  2. Posól, popieprz, dodaj trochę słodkiej czerwonej papryki i wymieszaj.
  3. Stale mieszając chwilę podduś i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, dodaj rosołki grzybowe i gotuj na małym ogniu.
  4. Ugotowane zalej śmietaną.
  5. Do odrobiny mleka dodaj mąkę i zagęść sos.
  6. Dopraw vegetą i chwilkę gotuj.
  7. Podawaj z knedlikiem lub z makaronem penne.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj