NajPrzepis.pl Boczkowo-serowe bułeczki
Boczkowo-serowe bułeczki
Przepis Boczkowo-serowe bułeczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.12.2020

Boczkowo-serowe bułeczki

Nie miałam jeszcze w ręku lepszego ciasta drożdżowego, świetnie się je wyrabia i dosłownie rośnie pod twoimi rękami. Bułeczki nie zdążyły nawet ostygnąć a już były zjedzone.

Składniki

Ciasto:

1/2 kg
mąki pszennej
2 szt.
jajek
150 ml
oleju
łyżeczka
soli
2,5 dl
mleka
kostka
drożdży
łyżeczka
cukru

Do dokończenia:

200 g
boczku
100 g
szynki dojrzewającej
150 g
sera żółtego (ja użyłam cheddar)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Rozgnieć drożdże do letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki, lekko wymieszaj i pozwól drożdżom urosnąć. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Ciasto drożdżowe podziel na 10 części. Każdą część podzielnastępnie na 3 części. Z każdego kawałka zrób wąskie wałeczki, ułóż na nich pasek boczku i zapleć je paskiem boczku i zapleć bułeczki.
  3. Bułeczki przełóż na blachę do pieczenia, posyp pokrojoną w kostkę szynką, startym serem i odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia..
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C na złoty kolor.

WIDEO:


Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz