Boczkowo-serowe bułeczki

Przepis Boczkowo-serowe bułeczki

Dodał: NajKasia, 10.12.2020

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie miałam jeszcze w ręku lepszego ciasta drożdżowego, świetnie się je wyrabia i dosłownie rośnie pod twoimi rękami. Bułeczki nie zdążyły nawet ostygnąć a już były zjedzone.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.12.2020

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1/2 kgmąki pszennej
2 szt.jajek
150 mloleju
łyżeczkasoli
2,5 dlmleka
kostkadrożdży
łyżeczkacukru

Do dokończenia:

200 gboczku
100 gszynki dojrzewającej
150 gsera żółtego (ja użyłam cheddar)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Rozgnieć drożdże do letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki, lekko wymieszaj i pozwól drożdżom urosnąć. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Ciasto drożdżowe podziel na 10 części. Każdą część podzielnastępnie na 3 części. Z każdego kawałka zrób wąskie wałeczki, ułóż na nich pasek boczku i zapleć je paskiem boczku i zapleć bułeczki.
  3. Bułeczki przełóż na blachę do pieczenia, posyp pokrojoną w kostkę szynką, startym serem i odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia..
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C na złoty kolor.

WIDEO:


PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj