Bitki wołowe na grzybach i śmietanie

Przepis Bitki wołowe na grzybach i śmietanie

Dodał: NajKasia, 20.1.2022

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyczny obiad - mięso wołowe na grzybach z sosem śmietanowym. Jako dodatek podaję ryż, ewentualnie puree ziemniaczane. Smacznego!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.1.2022

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

mięso wołowe
smalec/olej
cebula
sól
pieprz
kminek mielony
vegeta
suszone lub mrożone grzyby
woda/wywar
kostka rosołowa mięsna
boczek
śmietana

Dodatek:

ryż/ziemniaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Celowo nie podaję gramatury składników - każdy gotuje w zależności od liczby gości, którzy będą na obiedzie. Mięso pokrój na plastry. Rozpuść smalec lub olej, na drobno pokrojonej cebuli podsmaż posolone i popieprzone mięso, poczekaj aż się zetnie. Dodaj mielony kminek, sól, pieprz, vegetę.
  2. Grzyby zagotuj w drugim garnku, jeśli masz suszone grzyby to wcześniej je namocz. Do mięsa dodaj wodę, mięsną kostkę rosołową, grzyby z wywarem, pokrojony w kostkę boczek i to wszystko przykryte pokrywką duś aż będzie miękkie.
  3. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, zagęść sos, zagotuj wyłącz palnik i dodaj śmietanę. Potem dodaj z powrotem mięso i jeszcze chwilkę gotuj.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj