Biszkoptowe ciasto budyniowe

Przepis Biszkoptowe ciasto budyniowe

Dodał: NajKasia, 18.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Biszkoptowe ciasto budyniowePrzepis Biszkoptowe ciasto budyniowe
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dzisiaj piekłam pyszne wilgotne ciasto. Z chęcią podzielę się z Wami przepisem więc jeśli Ci się spodoba to koniecznie spróbuj je upiec. Jest naprawdę bardzo wilgotne dzięki budyniowi, który na zmianę z ciastem daje się do formy. Musisz być cierpliwa bo to chyba jedyne ciasto, którego nie można kroić jak jest jeszcze ciepłe bo mogłoby się zdarzyć, że budyń wypłynie i musiałabyś go jeść łyżeczką. Budyń musi ostygnąć, wtedy stężeje i ciasto kroi się doskonale.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Biszkoptowe ciasto budyniowePrzepis Biszkoptowe ciasto budyniowe

Dodał: NajKasia, 18.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
150 gcukru pudru
200 gmąki (100 g tortowej + 100 g pszennej)
100 mlciepłej wody
100 mloleju

Budyń:

600 mlmleka
9 łyżkicukru
1 torebkacukru waniliowego
2 torebkibudyniu (smak jaki lubisz, ja wybrałam waniliowy)
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do wysypania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z cukrem ubij mikserem elektrycznym na gęstą piankę. Stale miksując dodawaj po łyżce mąkę, powoli dolewaj wodę i powoli dolewaj również olej. Na końcu ubij białka na sztywną pianę i bardzo ostrożnie drewnianą łyżką wymieszaj z resztą ciasta.
  2. Ugotuj budyń. Do mleka daj cukier (zarówno zwykły jak i cukier waniliowy) i dodaj dwa woreczki budyniu. Dokładnie wymieszaj rózgą, aby nie powstały grudki. Stale mieszając gotuj budyń dopóki nie zgęstnieje a na końcu jeszcze gotuj około minuty (również stale mieszając).
  3. Do posmarowanej i posypanej mąką formy (ja miałam w prostokątnym kształcie)dawaj na zmianę ciasto i jeszcze ciepły budyń. Zacznij dawać na środek formy i zawsze dawaj w tym samym miejscu formy ciasto i budyń. Budyń skończy się wcześniej niż ciasto więc na koniec pozostałe ciasto wlej na wierzch całego ciasta.
  4. Piecz w temperaturze 180°C, dopóki ciasto się nie zaróżowi. Jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
  5. Ciasto krój dopiero jak całkowicie ostygnie, w przeciwnym razie budyń wyciecze.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj